05.07.2012. / 10:38

Autor: Nacional.hr

HRVATSKO - RUSKA SURADNJA

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Direktni kontakti poslovnih partnera nešto je što se u Rusiji posebno cijeni, a nedavni posjet zagrebačke delegacije St. Petersburgu koji je organizirala tvrtka Lukoil, najveći ruski investitor na hrvatskom tržištu, dobar je primjer kako se može potaknuti suradnja između Hrvatske i Rusije, s posebnim naglaskom na suradnju ruskih i hrvatskih gospodarstvenika

Gradonačelnik Milan Bandić i guverner St. Petersburga G.S. PoltavčenkoGradonačelnik Milan Bandić i guverner St. Petersburga G.S. PoltavčenkoIako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i kulture, gospodarska razmjena hrvatskih i ruskih tvrtki opadala je iz godine u godinu. Na nisku razinu gospodarske suradnje utjecale su i političke prilike jer se Hrvatska uglavnom orijentirala na približavanje EU te je u tom procesu zanemarila odnose s Rusijom i tržištem na kojem je tradicionalno dobro poslovala. Uz to, ruski investitori u Hrvatskoj i dalje nailaze na administrativne i zakonodavne prepreke. No, međudržavni sporazumi i visoki sastanci na političkom vrhu nisu jedini ključ za uspjeh. Direktni kontakti poslovnih partnera nešto je što se u Rusiji posebno cijeni, a nedavni posjet zagrebačke delegacije St. Petersburgu koji je organizirala tvrtka Lukoil, najveći ruski investitor na hrvatskom tržištu, dobar je primjer kako se može potaknuti suradnja između Hrvatske i Rusije posebice na gospodarskoj razini.

Na poziv Guvernera St. Petersburga G.S. Poltavčenka, delegacija Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, boravila je u St. Petersburgu od 20. do 23. lipnja. Uz gradonačelnika Bandića, delegaciju Grada Zagreba, ovaj po veličini drugi grad u Rusiji posjetili su pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić, te zastupnici u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba Srđan Subotić i Tin Pažur. U delegaciji su bili i zagrebački poduzetnici koji su ovaj posjet iskoristili za povezivanje i izmjenu kontakata kako bi u skorijoj budućnosti ponudili svoje proizvode i rješenja na ruskom tržištu.

Gradonačelnik i Guverner ocijenili su suradnju dvaju gradova vrlo dobrom te dogovorili potpisivanje novog Sporazuma o prijateljstvu, s naglaskom na razmjeni iskustava s područja kulture i obrazovanja. Naime, suradnja dvaju gradova traje još od 1968. godine, kada je potpisan Ugovor o uspostavljanju stalnih prijateljskih veza između Zagreba i tadašnjeg Lenjingrada. Također 1975. potpisan je II. Protokol o suradnji između Skupštine Grada Zagreba i Izvršnog komiteta Lenjingradskog gradskog sovjeta radnih deputata.

Hrvatska delegacija u St. PetersburguHrvatska delegacija u St. PetersburguZagrebački gradonačelnik pozitivnim je ocijenio nastavak ove dugogodišnje suradnje te pozvao ruske gospodarstvenike u posjet Gradu Zagrebu, gdje bi stručnjaci gradskih uprava i poslovnih subjekata raspravljali o konkretnim oblicima daljnje suradnje. Prema Bandićevim riječima ruski gospodarstvenici posjetit će Zagreb krajem rujna, odnosno početkom listopada što je još jedna izvrsna prilika za „obnovu starog prijateljstva“ te uspostavu gospodarske suradnje. Domaćini iz Rusije su uzvratili pozivom na međunarodni summit za predstavnike malog i srednjeg poduzetništva, koji će se održati u ožujku 2013. u Sankt Peterburgu kada je i planirano potpisivanje novog Sporazuma o prijateljstvu.

Tijekom posjeta gradonačelnik se sastao i s predsjednikom Odbora za vanjske poslove i članom uprave Sankt Peterburga A.V. Prohorenkom, a tom prigodom dogovoreno je sastavljanje mješovitih skupina za razmjenu iskustava na gospodarskom planu, s naglaskom na probleme prometa, parkiranja i obnove infrastrukture. Gradonačelnik je, također, prisustvovao i na Međunarodnom gospodarskom forumu Sankt Peterburg, na kojem je prisutne pozdravio Predsjednik Rusije Vladimir Putin. Posjet su iznimno dobro ocijenili i gospodarstvenici koji su također posjetili St. Petersburg i koji su uvjereni da su ovakvi posjeti dobar uvod za poslovanje na ruskom tržištu.

„Nekada se u Jugoslaviji izvozilo putem kliringa, a u tim uvjetima je bilo lako izvoziti jer su banke su plaćale posao po kliringu. Danas vrijede pravila otvorenog tržišta, a nažalost zatvoren je velik broj tvrtki koje su izvozile na rusko tržište. Što se tiče ruskog tržišta jako je bitno doći do direktno do potencijalnih kupaca, a ovakve delegacije su dobar način za direktan kontakt“, smatra Darko Juzbašić, direktor marketinga i prodaje tvrtke Končar-energetski transformatori koja je prošle godine Moskvi isporučila transformatore namijenjene opskrbi strujom središta tog grada. Ukupni posao vrijedan je oko osam milijuna eura, a kako nam je rekao i sam Juzbašić tim tragom je išao i u St. Petersburg.

„Našim proizvodima zadovoljni u Moskvi, i nadam se da bi uskoro netko iz St. Petersburga mogao doći u naše proizvodne pogone“, pojašnjava Juzbašić.

Davor Piškor, direktor tvrtke Fanos d.o.o. koja je specijalizirana za projektiranje i inženjering u prometu te proizvodnju semaforskih sustava također je pozitivnim ocijenio posjet hrvatske delegacije.

„Uskoro planiram održati prezentaciju na kojoj ću Rusima predstaviti tehnička rješenja koja bi se mogla implementirati u St. Petersburgu, ali i u drugim ruskim gradovima“, rekao je Piškor koji se nada da će uskoro biti sve više kontakata između ruskih i hrvatskih gospodarstvenika jer prostora za poslovanje ima na ruskom, ali i hrvatskom tržištu.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

registracija
7/9/06

igors, 13.07.12. 15:34

Čestitam Moritzu ipak je ovo posljednji članak na ovom webu koji su ljudi godinama gradili ia davali svoje vrijeme i znanje da bi ga stavili u pogon a Buttenheim je došao i uništio sve u kratkom vremenu...i još je sad otvorio novu firmu ....ljude muči ne želi im dati plaće .....volio bih te srest u gradu pa da ti dam ruku a poslje tko zna.....Pozdrav i RIP....Ncl


registracija
15/6/12

alians, 26.08.12. 08:55

Hrvatski gospodarstvenici na ruskom trzistu.....
dali je to moja nocna mora.....
jos do 90-tih ,sijecanje me dobro sluzi, ismijavali smo iste jer mi smo bili Bogom dan narod.....sta je sad ovo.......Dali nas nasa demokracija dovede da smo sretni ako uspijemo dobiti pozitivan odgovor-od Rumuna, pojedinih Africkih zemalja......gdje nestade onaj sablon kako smo mi uvazavan i znacajan faktor-tj narod......
ili je to nas dobrotvor Krivousti-dok smo mi u zanosu njemu kliktali-gluhi i slijepi na sve drugo-spustio nas kao narod ili naciju ne za jednu stepenicu......pali smo sa vrha stepenica.....jedva da se drzimo na zadnjoj stepenici.......
Osobno imam vrlo niski rejting nas kao naroda.....mozda netko moze da otvori moje poglede.....pa da mi kaze kako sam u krivu??????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika