12.06.2012. / 17:00

Autor: Nacional.hr

Don Grubišić za Nacional

'Narod će puknuti, a to neće biti dobro'

"Iz ove duboke krize ne može se izaći bez bolnih rezova, ali ti bolni rezovi trebaju početi od glave. No glava očito ne da da se nju dira, pa neka narod misli koga će na idućim izborima dirati", kaže don Grubišić

Don Ivan GrubišićDon Ivan GrubišićNezavisni zastupnik don Ivan Grubišić u novom broju Nacionala progovara o svom iskustvu u Saboru, ali i objašnjava zašto inzistira na ukidanju političkih privilegija, a zalaže se za neposrednu demokraciju.

Zbog svog političkog angažmana jako se zamjerio i Crkvi, a ona mu posebno ne oprašta kritike na račun svoje rastrošnosti i pozivanja na reviziju ugovora s Vatikanom. Ako se kolektivni ugovori s radnicima raskidaju zbog odredbe u kojoj stoji da se mogu raskinuti ako se promijene gospodarske prilike, zašto onda ne mijenjamo i ugovore s Vatikanom u kojima ima ista takva odredba, pita Grubišić, i odmah nudi odgovor – i aktualna vlast se boji, što Crkve, što interesa moćnika.

Ističe kako je Sabor izgubio autonomnost te nema svoj program rada, a zastupnici se ponašaju kao poslušnici svojih stranaka, a ne zastupnici naroda.

"Vlast mora služiti, a ne upravljati i dirigirati. U pola godine u Saboru još nismo raspravljali ni o jednom zakonu koji se tiče rada, zapošljavanja, pravne države, demokratske procedure i veliki je problem što se Sabor kao najviše predstavničko tijelo ne izjašnjava o stvarima kojih su pune novine. To pokazuje da opet pobjeđuje stranačka stega. Nemam ništa protiv parlamentarizma, ali on mora raditi u interesu naroda, a ne stranačkih vođa", smatra don Grubišić.

"Hoću parlament u kojem će se čuti glas naroda, a ne stranaka. Zato trebamo uvesti neposrednu demokraciju, izborno zakonodavstvo i izborne jedinice tako da odgovaraju stvarnosti, a ne da Solin bude s Gračacem jer to nema veze s mozgom, no očito te igre odgovaraju i jednima i drugima. Moramo uvesti i institut opoziva za zastupnika koji ne ispunjava ono što je obećavao prije izbora, jer to znači da ne izvršava volju naroda", kaže te dodaje kako je protiv političkih privilegija pa tako sebi ostavlja 30 posto zastupničke plaće a ostalo daje socijalnim slučajevima i udruzi za djecu oboljelu od malignih bolesti. Kaže, dao bi sve drugima, ali Crkva mu još uvijek ne isplaćuje mirovinu.

Kritizira premijera Milanovića i ministre da su socijalno neosjetljivi i nesolidarni s građanima koji sve teže žive jer ne žele dirati u svoje plaće.

"Iz ove duboke krize ne može se izaći bez bolnih rezova, ali ti bolni rezovi trebaju početi od glave. No glava očito ne da da se nju dira, pa neka narod misli koga će na idućim izborima dirati", kaže don Grubišić.

Ocjenjuje kako ljudi ne izlaze na ulice jer su naručili da od lošeg uvijek može biti gore, ali smatra kako bi ih trebalo probuditi.

"Ili čekati nove izbore, ili izaći na ulicu i tražiti da se donese novo izborno zakonodavstvo, objavi popis birača i branitelja i da se ukinu svi privilegiji i Hrvatska će za pet godina biti uspješna zemlja", kaže don Grubišić i dodaje kako će on svoje pravo na građanski neposluh iskorisititi bude li trebalo.

Ističe kako Hrvatska funkcionira po volji interesnih skupina, a ne kao pravna, socijalna i etička država.

"Ne znam zašto nitko ne reagira, nego samo šute i čekaju što će biti. Ne igraju na kartu naroda, nego ga samo varaju, a ja mislim da će narod jednom puknuti, i to uskoro, a to neće biti dobro. Zalažem se za nacionalni konsenzus oko strategije razvoja i djelovanja Hrvatske. Izvanredno stanje u kojem jesmo ne može zaustaviti život, on se nastavlja, ali to mora biti po novim pravilima. I nitko ne može uživati privilegije jer je izvanredno stanje. Trebaju nam korjenite promjene koje će narod prihvatiti", dodaje.

Što misli o aktualnoj Vladi te kakvi su mu planovi za lokalne izbore sljedeće godine pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Don Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školi

Don Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školi

Saborski zastupnik, Don Ivan Grubišić, protivnik je učenja vjeronauka u školama i mišljenja je kako je vjeronauku mjesto u crkvenim ustanovama, piše… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 12.06.12. 17:11

Jedini pametni svećenik kojeg sam vidio. Ne znam kakav je kao čovjek bio ali barem normalno govori za razliku od svih drugih. Ali kao jedini koji ima takvu retoriku, vjerujem da neće moći ništa napraviti jer je u velikoj manjini, nažalost.


registracija
2/6/12

contractor, 12.06.12. 17:11

svaka čast don Ivane!,živi i zdravi bili,uz Vas sam!


registracija
31/3/12

xyz11, 12.06.12. 18:33

Neka ga dragi Bog i dalje čuva,


registracija
23/1/12

miki2, 12.06.12. 18:33

Koliko demagoga u ovoj državi, pa to nije normalno.
Bljuje mi se od ovakvih stručnih i pametnih zaključaka! A puno pridonosi, još ga nijednom nisam vidio u saboru!


registracija
18/6/09

Papar, 12.06.12. 18:44

Ukratko tip prijeti revolucijom jer mu crkva ne plaća penziju koja mu pripada prema ugovoru kojeg on sam želi ukinuti.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 12.06.12. 18:58

Don Ivane svaka Vam čast.


registracija
6/1/12

UnDeR, 12.06.12. 19:43

U najmanju ruku ovaj raspop je ridikul, a nije mu smetalo dok je 50 godina primao paru od te iste crkve koju sad napada? Pih.....


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 12.06.12. 20:49

rekoh ja dok se komunjare ne istrijebe nema dobra za NAROD....


registracija
24/7/11

mrvek, 12.06.12. 21:07

jebokomunjare
zašto si onda glasovao za Smradeze kad su tamo sve same komunjare?


registracija
15/8/09

vergilia, 12.06.12. 21:27

Hm...don Grubišić ne bi smio samo kritizirati, nego i predlagati - kao saborski zastupnik može predlagati bilo koji zakon ili izmjenu zakona, može Vladi u sabornici postavljati pitanja i tražiti odgovore - treba govoriti u Saboru i tamo se izboriti za svoje prijedloge, tamo je izabran od naroda i tamo treba služiti narodu. Izuzetno ga cijenim zbog njegovih moralnih načela, no za sada ne vidim da je s nekim prijedlogom ili zahtjevom istupio u Saboru. Jasno da je kritika, pa i ona medijska uvijek dobrodošla, no treba se iskazati i na pravom mjestu. Pravo mjesto za saborskog zastupnika je - Sabor.


registracija
24/3/10

bagsy, 12.06.12. 21:33

Oštroumni i nadasve kritični hrvati se ne mogu složiti nikad oko niti jedne teme a svakom će naći zamjerku koja se u najmanju ruku odnose na kravatu koja se ne uklapa s odjelom,kao i izbor kišobrana za određeni dan u tjednu.
Drugim riječima,ovog čovjeka,koji nema baš neko iskustvo u politici,ali nesumnjivo ima dobre namjere,naziva se demagogom i drugim pogrdnim imenima,a stvarne demagoge,lijeve ili desne,doživljavaju se kao mesije.
Stavite ovog čovjeka pored bilo kojeg profesionalnog hrvata(hadezeovca ili sdepeovca) pa onda recite da je demagog.
Oduvijek sam želio saznti ime hrvatskog mesije,kao i još 4,25 milijuna drugih stanovnika hrvatske,ali nitko ne zna kako se zove,ali smo sigurni kako se ne zove.


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.06.12. 21:57

Gospodo moja moremo mi pripovedati kaj hoćemo, ali nema niš od napretka dok narod ne počne delati (a pod "delati" podrazumijevam i izlaziti na izbore i kandidirati najbolje i td), a narod nebu tak dugo htel delati dok gleda kak kriminalci opljačkaju ama baš sve kaj taj jadni narod napravi, a razni bajići, kara marki i ostali mafijaši organiziraju pljačku.
Narod je delal 50-tak let i onda su došli lopine iz raznih brdetina i juga, organizirali rat i dok je narod ratoval oni su krali i uništavali sve do čega su došli i nikom niš!
Prva stvar koju treba napraviti svako ko očekuje nekakav narodni entuzijazam i bilo kakvu volju za napretkom je pohapsiti lupeže koji su nas opljačkali, vratiti ukradeno u što većem opsegu i žestoko ih kazniti, a tek onda taj ko to napravi ima pravo i obraza iskati od naroda ili da jače zapne ili da "stegne remen" ili bilo kaj drugo.
Bez žestokog pročišćavanja države od lopova i dezertera nema pomaka i novog entuzijazma.
Mora se najti neko ko se bu založil najprije za čišćenje, a onda za napredak.


registracija
30/9/09

davor12345, 12.06.12. 22:23

Građanski neposluh je pravi izraz! Čim nešto ne valja, svi na ulice! Čim se s nečim ne slažemo, svi na ulice. Šetamo i glasno govorimo s čim se ne slažemo. Zanimljivo? Pa bar je šetanje zdravo!


registracija
30/9/09

davor12345, 12.06.12. 22:25

I Don Grubišić nije nikakav "tip", nego izabrani saborski zastupnik o kojem će se tek čuti ...


registracija
9/11/09

superhik, 13.06.12. 00:02

Na brdovitom Balkanu nikad nije dobro kad narod pukne. pogotovo ne ovaj narod koji je jos dobro naoruzan i istreniran u nedavnom ratu. Moglo bi biti revolucionarnih zbivanja po cestama i trgovima ove jeseni kada presuse devizni priljevi od turisticke sezone.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 13.06.12. 00:15

Vidi se da je moj zemljak, rodjen ni 5 km udaljenosti od mene...


registracija
8/7/09

bankar, 13.06.12. 00:28

pukli smo mi već i vadimo pare iz banak zatvaramo račune


registracija
12/1/11

siziff, 13.06.12. 01:53

Da, narod jede puno graha, posljedica će biti"pucanje"


Ps

Već se to pucanje vidjelo dok su drugov...hops....gospoda... uništavalli zemlju krađom.


registracija
11/6/12

vant, 13.06.12. 06:07

Don Grubišić saborski zastupnik lijepo zbori za medije ,ali je potreban njegov veći angažman u sabornici , više pitanja upućena premijeru i cijeloj Vladi,više prijedloga za ispravak krive Drine ,kako bi i
dokazao da je drugačiji od onih koji samo sjede u Saboru i primaju plaćicu.
Narodu su potrebni oni koji su spremni dati sve od sebe
za narod .U civiliziranim i demokratskim zemljama
političar ne prihvaća besplatno ugoščivanje od tajkuna
to je razlog za ostavku ,a kod nas političari misle da to i nije takav grijeh,odnosno to bi bio grijeh ali kako za koga .


registracija
27/12/06

Skipp, 13.06.12. 09:13

Dotični je demagog - rodonačelnik tog svjetonazora je Kajin, uspješni (i duhovitiji) diplomant je Lesar a evo još jednog koji je uspješan u kritikama ali nimalo uspješan u idejama. Ovo što on predlaže je jednostavno utopija, i nema smisla na to ni trošiti riječi.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 13.06.12. 09:25

NAROD je puko da nije vec bi se suprostavili Komunjarama....


registracija
6/4/12

elem, 13.06.12. 09:34

Dakle, da si rezimiram komentare. Svi mi koji nismo bili članovi partije a ne mislimo kao neki ovdje *komentatori* za njih smo komunjare. Oni koji su bili u partiji i brže-bolje okrenuli kaput (čitaj ušli u HDZ) oni su valjda domoljubi, veliki vjernici i ugledni članovi ovog društva. Nadam se da sam dobro shvatila poantu pojedinih komentara ili........


registracija
24/7/11

mrvek, 13.06.12. 09:34

jebokomunjare ti si jadnik. bore si ti protiv komunjara u smradezeu.


registracija
11/1/10

fluid, 13.06.12. 10:58

bagsi@ DOBAR !!!


registracija
24/7/11

mrvek, 13.06.12. 11:30

elem to su ti oni poput jebokomunjare i ostalih redikula da ih ne prozivam koji misle da smo srbi, komunjare, strani plaćenici i domaći izdajnici ako ne idemo u crkvu, ako pljujemo po svećenicima i ako ne podržava smradeze. Jednom rječju glupaci.


registracija
7/7/11

gadovi, 13.06.12. 12:53

Neki i prizivaju da narod pukne te da se ti isti tada pojave kao spasioci i da opet imamo isto sranje.

U tu svrhu sprečavanja takvog scenarija potrebno je zabraniti HDZ te hitno izvršiti lustraciju HDZ-ovaca na način da im se zabrani rad u svim javnim službama na 20 godina.

Mladeži HDZ-a (dupeuvlakačka mladež) također zabraniti pristup javnim službama za bar 10- tak godina dok se malo ne preispitaju.

Hitno razdvojiti crkvu od države jer ista koristi državu ne za dobrobit naroda nego da bi prodavala svoje "brašno".

Cjelokupan "domoljubni" zapravo kvazidomoljubni sektor na reviziju bez iznimke i pradona. Prepozanti ćete ih po tome što im moramo plaćati silne mirovine jer su umislili da su osobe os posebnog državnog interesa te si donose zakone kojima si to omogućavaju.

I na kraju, Mjerilo svega treba biti rad i rezultati rada što je sada, ne na začelju prioriteta , nego je osobna patnja i sramota svakog člana društva koji se odlučio na takvu opciju. Svi koji su se odlučili na tako nešto sami priznaju da su budale i pronalaze kanale i načine da se iz radnog prebace u domoljubni (parazitski) sektor .

Stoga gospodine Grubišiću, kažite to glasnije i još glasnije.


registracija
26/2/12

okvardz, 13.06.12. 14:17

don ivane nemojte grubo. govorite ono što svi mi hrvatski narod, osim lopova, govori. ali nema pomoći.nitko nas ne zna organizirati u tome pravcu.bolje ići na crno u frankfurt par mjeseci nego da se bunimo.


registracija
22/4/11

www, 18.06.12. 10:29

Ispuhani balon ne može puknuti. Žao mi je što Hrvati ne prepoznaju za njih istinski dobre ideje i ljude, već služe kao glasačka mašina lažljivcima i lopovima koji samo žele da žive sisajući svoju braču , njihovu djecu, unuke, praunuke itd. Sada im već glođu kosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika