29.06.2012. / 16:09

Autor: Hina

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže.

Odmor će trajati sekundu dulje Odmor će trajati sekundu dulje Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže.

Takozvana "prijestupna sekunda" bit će dodana svjetskim atomskim satovima kako bi održali korak s usporavanjem vrtnje Zemlje. Kako bi se izvršila rijetka prilagodba u subotu će na atomskim satovima stajati 23 sata, 59 minuta i 60 sekundi prije no što pokažu ponoć po greenwičkom središnjem vremenu (GMT), odnosno koordiniranom svjetskom vremenu (UTC).

Superprecizni atomski satovi su opća referentna točka po kojoj svijet podešava svoje satove. No njihova preciznost, koja je mnogo konstantnija od promjenjivog kretanja Zemlje oko Sunca koje određuje naše dane i noći, stvara druge probleme.

U slučaju da se povremeno ne rade prilagodbe satovi bi išli naprijed i nakon mnogo godina Sunce bi izlazilo u podne. Prijestupne sekunde imaju sličnu funkciju onoj dodatnog dana u prijestupnim godinama čime se kalendar održava u skladu s godišnjim dobima.

Međunarodna referentna služba za vrtnju Zemlje (IERS) sa sjedištem u Parizu zadužena je za praćenje razlike između atomskog i planetarnog vremena i izdavanje uredbi o dodavanju prijestupnih sekundi.

"Želimo oba vremena držati što usklađenijima a vrtnju Zemlje nije moguće prilagođavati", rekao je agenciji Reuters Daniel Gambis iz IERS-a.

Gambis je napomenuo da vrtnja Zemlje i njeno kretanje oko Sunca nisu nimalo konstantni. Posljednjih godina prijestupna skuunda se dodaje svakih nekoliko godina zbog usporavanja Zemljine vrtnje uzrokovanog plimama, potresima i durgim prirodnim pojavama.

Vezane vijesti

'Arapsko proljeće otvorilo je prostor za Al Kaidu'

'Arapsko proljeće otvorilo je prostor za Al Kaidu'

Ustanci u zemljama na sjeveru Afrike otvorili su novi prostor Al Kaidi za pokušaj regrupiranja i povećali opasnost od napada, ocijenio je šef MI-5,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika