28.06.2012. / 13:21

Autor: Hina

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Ivi Sanaderu, kako s bivšim premijerom, optuženim za korupciju, nikada nije razgovarao o INA-i i MOL-u.

Josip FriščićJosip FriščićJosip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Ivi Sanaderu, kako s bivšim premijerom, optuženim za korupciju, nikada nije razgovarao o INA-i i MOL-u.

Friščić je potvrdio da je krajem 2008. godine bio na koalicijskom sastanku na kojem je tadašnji potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec prezentirao tešku energetsku situaciju u Hrvatskoj, teškoće u INA-i i promjene u vlasničkoj strukturi te tvrtke s obzirom da je MOL kupio gotovo 50 posto udjela, te eventualno izdvajanje plinskog biznisa iz INA-e.

No, po Friščićevim riječima, Sanader nije bio na tom sastanku niti je s njim na te teme prije ili poslije razgovarao, a niti ga je bivši premijer tražio da razgovaraju o tome.

Koliko je Friščiću poznato niti na dvojicu ministara HSS-ovaca u Sanaderovoj vladi, Božidara Pankretića i Damira Bajsa, nije se vršio pritisak da u siječnju 2009. glasuju za izmjene međudioničarskog ugovora s MOL-om, koji je time preuzeo upravljačka prava u INA-i.

USKOK, naime, tvrdi da je Sanader za prepuštanje tih prava mađarskoj naftnoj tvrtki od čelnika MOL-a dobio 10 milijuna eura mita.

"Vjerujem da nitko nije vršio pritiske na ministre jer bi mi oni to pretpostavljam rekli", kazao je Friščić.

Bivši predsjednik HSS-a prisjetio se da je Polančec na prezentaciji izvijestio o lošoj energetskoj situaciji s opskrbom plinom zbog krize između Rusije i Ukrajine, potrebi osiguranja opskrbe plinom radi energetske stabilnosti Hrvatske, promjenama u vlasničkoj strukturi INA-e i teškoćama u toj tvrtki zbog gubitaka u plinskom biznisu, nedostatnim skladišnim kapacitetima i potrebi izgradnje dva dodatna skladišta za plin te eventualnoj potrebi dizanja cijene plina ili izdvajanje plinskog biznisa iz INA-e preko tvrtke Plinacro.

Friščić je također potvrdio kako je na početku sastanka rečeno da se u okviru pregovora s MOL-om razgovara i o načinu upravljanja u INA-i i o odnosima u Upravi i Nadzornom odboru te tvrtke s obzirom na povećani vlasnički udio MOL-a; no tvrdi kako to nije bila glavna tema sastanka koji je trajao oko dva sata, na kojemu su bili ministri Pankretić, Bajs, Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić te tadašnja potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

Friščić se rekao i da je na sastanku predložio povećanje rudarske rente s tadašnjih 2,5 na 10 posto, no rečeno mu je kako se to ne može učiniti odjednom, jer bi trebalo povećati cijene plina koje su bile ispod europskih razina, a to bi bio udar na standard građana.

Dodao je da nije bilo riječi o cijeni otkupa podzemnog skladišta plina Okoli niti su na sastanku podijeljeni ikakvi materijali.

Nakon Polančecove prezentacije nije donijet nikakav "decidiran zaključak" nego je prešutno dogovoreno da se pregovori s MOL-om nastave kako je to i prezentirano na koalicijskom sastanku na kojem je Friščiću rečeno da u tim pregovorima sudjeluju pravni i energetski stručnjaci kako bi se zaštitili nacionalni interesi.

Friščić je na kraju izjavio kako je to bio jedini koalicijski sastanak na kojemu se razgovaralo o tim temama te da prije potpisivanja novog ugovora s MOL-om taj ugovor nije imao na uvidu.

Suđenje Sanaderu, optuženom za primanje mita u slučaju INA - MOL i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, nastavit će se idućeg četvrtka kada bi video linkom trebalo svjedočiti dvoje svjedoka iz Austrije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 28.06.12. 13:31

I ovog je posjetio njemac. Niti je što znao niti je što čuo niti vidio a bio mu je partner. I to ne bilo kakav partner. Partner koji je (kako kažu HSS-ovci ), bio sveprisutan i nezaobilažen u svemu što se zbivalo u Vladi. Naravno zaboravili su reći kada su se vukli dobri potezi. Sada kada treba preuzeti obaveze i odgovornost za učinjeno oni po starom: *Mi nismo odavde*.


registracija
12/1/11

siziff, 28.06.12. 13:56

Karakterni i moralni Rom (kakvih je 80%) kojemu se zbilja može vjerovati na riječ.

Svi koji su ga birali mogu biti zadovoljni izborom.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 29.06.12. 09:01

Kako kriminalci....peru ruke.......a do jučer Sanadera uzdizali u nebesa...s njim krali.....užas!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 29.06.12. 10:47

Hvala bogu da ovu facu vise ne moram svaki dan gledati na HDZ-ovoj televiziji.Pardon Hrvatskoj Nezavisnoj Televiziji.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 29.06.12. 10:51

Josip Friščić nikad nije uspio složiti jednu jedinu pametnu rečenicu, kao i većina iz njegovog HSS. Stranka se pokazala kao totalna propast. Primjer Josipa Friščića jasno pokazuje da današnji sabor samo predstavlja tvornicu privilegiranih umirovljenika i sabor kao institucija ne obavlja svoj posao, i nema nikakvog smisla.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 29.06.12. 11:40

Kako bi i razgovarali Friščić kad si mu virio iz guzice. I to samo pertle !


registracija
22/4/12

nesolipamet, 29.06.12. 22:32

Just for Laughs Jesus Pranks Funny


registracija
26/2/12

okvardz, 30.06.12. 12:21

hrvatski političar osoba od zla oca i još gore majke. samo se pitam tko će vratiti 50 000 000 000 eura što su uzeli od mafije na zapadu.


registracija
26/2/12

okvardz, 30.06.12. 12:23

kaj , dečki su stavili postotak na svoj račun u švicarske banke da zaborave sve što su sa sanaderom i ostalim jebivjetrima u vladi dogovarali.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 30.06.12. 15:52

Frisčićiću,ungureanu ti Dalmatinski tovar.


registracija
19/1/11

sandoval, 04.07.12. 11:23

USKOK bi trebao malo i Friščića, Pankija i ostale na rendgen i njihove muljaže u HR vodama


registracija
31/3/12

xyz11, 04.08.12. 19:07

eto dokle im je stranka dogurala do raspada


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika