31.01.2011. / 12:01

Autor: Nacional.hr

Do smanjenja emisije ugljičnog dioksida uvođenjem poreza na meso i mlijeko

Ukoliko bi ljudi umjesto govedine konzumirali piletinu količina ugljičnog dioksida proizvedenog u Europi smanjila bi se za 90 posto, a odreknu li se mesa u potpunosti smanjila bi se čak 99 posto

Goveda u atmosferu ispuštaju mnogo ugljičnog dioksidaGoveda u atmosferu ispuštaju mnogo ugljičnog dioksidaEuropski znanstvenici proučavaju mogućnost uvođenja poreza na meso i mlijeko sa ciljem smanjenja proizvodnje ugljičnog dioksida. Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Gothenburg došli su do računice prema kojoj bi se uvođenjem poreza od 60 eura na svaku tonu ugljičnog dioksida proizvedenog u mesnoj i mliječnoj industriji emisija ugljičnog dioksida smanjila za 7 posto, prenosi internetski portal Earth Times.

U dosadašnjim studijama je utvrđeno da udio ugljičnog dioksida proizvedenog u industriji hrane iznosi oko 20-25 posto od ukupno proizvedenog ugljičnog dioksida. No, znanstvenici ne predlažu plaćanje posebnog poreza, već plaćanje prave cijena mesa i mlijeka u koju bi bili uračunali i klimatski troškovi proizvodnje, tj. troškovi zagađenja okoliša, jednako kao što se plaćaju za gorivo i struju.

Jedan od autora studije, Stefan Wirsenius, znanstvenik u Odjelu za energiju i okoliš na Tehnološkom Sveučilištu Chalmers, tvrdi da iako je porez na emisiju ugljičnog dioksida od hrane poželjan, on je teško provediv u praksi pa je učinkovitije nametnuti porez direktno uračunat u cijenu mesa i mlijeka.

U časopisu Climatic Change znanstvenici su istaknuli niz prednosti od promjene prehrane. Pa tako, ako bi se u prehrani umjesto govedine konzumirala piletina, količina ugljičnog dioksida u Europi proizvedenog od poljoprivrede smanjio bi se za oko 90 posto, a ako bi se stanovnici potpuno odrekli mesa, udio bi se smanjio za 99 posto. No, dr. Wirsenius tvrdi da ovo nije pokušaj da se ljude prisili da postanu vegetarijanci, već da se ih se pokuša navesti na prehranu koja je manje štetna za okoliš.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika