31.01.2011. / 15:31

Autor: Nacional.hr

Ljepota i zdravlje: 5 namirnica kojih se nikada ne smijete odreći

Češnjak, špinat i kikiriki samo su neke od namirnica koje ne smijete izbaciti iz prehrane...

Špinat nikako ne smijete izbaciti iz prehraneŠpinat nikako ne smijete izbaciti iz prehraneRedovita fizička aktivnost i zdrava prehrana bez sumnje imaju blagotvoran učinak na svaki organizam. S obzirom na bogatstvo sastojaka koji su neophodni za zdravlje, određene namirnice trebale bi se naći na jelovniku svakoga tjedna.

O kojim je namirnicama riječ, saznajte u sljedećih nekoliko redaka!

Češnjak
Istina, riječ je o namirnici prilično neugodnog mirisa, međutim češnjak je jedan od najučinkovitijih lijekova za prehladu. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je češnjak jedan od najboljih saveznika u borbi protiv visokog tlaka.

Kikiriki
Od svih vrsta orašastih plodova, najviše zdravlja 'krije se' u kikirikiju. Osobito blagotvoran učinak ima na kardiovaskularni sistem. Redovitom konzumacijom kikirikija rizik od srčanih oboljenja smanjit ćete za čak 70 posto.

Kupus
Istraživanja su pokazala da je riječ o hrani koja sadrži najviše korisnih sastojaka potrebnim ljudskom organizmu. Kiseli kupus popravlja raspoloženje, potiče izmjenu željeza u krvi, uklanja stres, jača imunitet.

Špinat
Špinat baš kao i brokula nije omiljena namirnica većini ljudi, naročito mlađim uzrastima. Međutim, nije tajna da listovi špinata obiluju zdravim sastojcima. Vitamini A i C kojima obiluje ovo zeleno povrće spriječiti će rizik od mnogih kardiovaskularnih oboljenja i bolesti probavnog sustava.

Žitarice
Nedavno provedeno istraživanje također je potvrdilo da žitarice u hrani tope masti i to na području struka. Osim toga, pomažu organizmu da se oslobodi toksina. Stoga, umjesto primjerice bijelog kruha, jedite integralni.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika