01.02.2011. / 14:16

Autor: Nacional.hr

Zdravstveni problemi vozača povećavaju rizik od prometnih nesreća

Prema podacima njemačke automobilske udruge ADAC oko trećina vozača starijih od 70 godina nije sposobna za sigurnu vožnju noću

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZdravstveni problemi mogu loše utjecati na vožnju motornih vozila i povećati rizik od prometnih nesreća. Poteškoće s vidom mogu biti posebno opasne, naročito tijekom noćne vožnje. Hannelore Hoffman-Born iz njemačkog društva za prometnu medicinu tvrdi da probleme u noćnoj vožnji mogu imati i zdrave osobe, a stariji vozači su također izloženi opasnosti jer ih je lakše zaslijepiti svijetlom drugog automobila iz suprotnog traka.

U slučaju da se pojave problemi s vidom tijekom vožnje, preporuča se zaustavljanje automobila, pa čak i potpuni prestanak vožnje tijekom noći. Prema podacima njemačke automobilske udruge ADAC oko trećina vozača starijih od 70 godina nije sposobna za sigurnu vožnju noću. U probleme vida ubraja se i nemogućnost prepoznavanja boja, odnosno Protanopia i Protanomalya, što može biti posebno opasno zbog nemogućnosti razlikovanja boja na semaforu.

Osim problema s vidom i drugi zdravstveni problemi mogu utjecati na vozače. Dijabetes, psihičke i kardiovaskularne bolesti su izrazito opasne. Dijabetičar tijekom vožnje može izgubiti svijest zbog pada razine šećera u krvi, a neki oblici psihičkih poremećaja, zajedno sa lijekovima koje bolesnici uzimaju kao terapiju, mogu umoriti vozače do te mjere da zaspu za volanom automobila. Osobe oboljele od bipolarnog poremećaja mogu u razdobljima manije precijeniti svoje vozačke sposobnosti te tako ugroziti svoj život, kao i druge sudionike u prometu.

Dr. Almut Schoenermarck, liječnik zaposlen u ADAC-u smatra da je doktor prometne medicine najbolja osoba kojoj se vozači trebaju obratiti u slučaju da imaju neke od navedenih tegoba. Za sve ove zdravstvene probleme postoje odgovarajući lijekovi, no neki od njih mogu utjecati na sposobnost vožnje. Dr. Schoenermarck savjetuje da se prilikom uzimanja nekog lijeka pacijent uvijek informira o nuspojavama lijeka, no ako se uzima nekoliko lijekova u isto vrijeme, čak će i stručnjaku biti teško utvrditi kakav će to utjecaj imati na vožnju.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika