03.02.2011. / 08:33

Autor: Nacional.hr

BodyViz - uređaj za virtualne operacije prije onih pravih

Uređaj je izumljen na Državno sveučilištu u Iowi i već se koristi u Metodističkoj bolnici u Houstonu, Texas

Pomoću BodyViza liječnicima je lakše vizualizirati operacijuPomoću BodyViza liječnicima je lakše vizualizirati operacijuStvoren je 3D skener ljudskog tijela koji će se koristiti pri operacijama. Uređaj BodyViz pomoću posebnog softvera pretvara rendgenske zrake, magnetsku rezonancu i ultrazvuk u 3D sliku u boji. BodyViz se koristi pomoću računala koje prikazuje 3D sliku i pomoću Xboxa preko kojeg se uređajem rukuje.

Kirurzi mogu pomoću BodyViza rezati kožu, odnosno 3D sliku kože, da bi istražili pacijentovu anatomiju, a koriste se i virtualnim 3D instrumentima. Sliku koja se dobiva skenerom može se i mijenjati, dodavanjem boje na pojedine dijelove tijela ili uklanjanjem kože da bi se vidjeli mišići i kosti.

Uređaj je izumljen na Državno sveučilištu u Iowi i već se koristi u Metodističkoj bolnici u Houstonu, Texas, a zasad je dostupan i liječnicima u Velikoj Britaniji gdje košta oko 4000 funti. Dr. Brian Nutler glavni liječnik na odjelu za radijacijsku onkologiju u Metodističkoj bolnici u Houstonu, tvrdi da ovaj uređaj pomaže liječnicima u planiranju operacija, odnosno u vizualizaciji najboljeg načina obavljanja neke operacije.

Osim za planiranje operacija, uređaj se može koristiti i za poduku studenata medicine, što budućim kirurzima može pomoći u izvođenju operacija uz minimalan rizik za pacijente.

Vezane vijesti

Ljudski mozak veći zbog timskog rada

Ljudski mozak veći zbog timskog rada

Timski rad mogao bi objasniti zašto se kod čovjeka razvio veći mozak, navodi se u rezultatima istraživanja irskih i škotskih znanstvenika koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika