03.02.2011. / 11:49

Autor: Nacional.hr

Nešto drugačiji ribolov: Velika mreža za "lov" na svemirsko smeće

Mreža će biti napojena strujom zbog čega će ju magnetsko polje privlačiti prema Zemlji. Mreža i njen sadržaj sagorijet će nakon što uđu u Zemljinu atmosferu

Svemirsko smeće prijeti i spacehuttleovimaSvemirsko smeće prijeti i spacehuttleovimaZnanstvenici namjeravaju izraditi divovsku mrežu koja će sakupljati svemirsko smeće. Znanstvenici iz Japanske svemirske agencije udružili su se sa tvrtkom Nitto Seimo Co, koja izrađuje ribarske mreže, sa namjerom da riješe problem svemirskog smeća pomoću velike mreže koju planiraju izrgraditi, prensoi Daily Mail.

Izvještaj Pentagona od prošle godine je upozorio da u Zemljinoj orbiti ima toliko smeća da bi bilo kakav sudar mogao oštetiti satelite za komunikaciju što bi ugrozilo i komunikaciju na Zemlji. Osim satelita, u opasnosti su i space shuttleovi.

Znanstvenici namjeravaju tanku metalnu mrežu, dugačku nekoliko milja, zakačiti za satelit i zatim satelit i mrežu zajedno lansirati u svemir. Kada se nađe u orbiti, mreža će biti otpuštena sa satelita nakon čega će početi sakupljati svemirsko smeće tijekom putovanja koje će trajati nekoliko tjedana.

Mreža će biti napojena strujom zbog čega će ju magnetsko polje privlačiti prema Zemlji. Mreža i njen sadržaj sagorijet će nakon što uđu u Zemljinu atmosferu.

Mogućnost da dođe do sudara komunikacijskih satelita sa svemirskim smećem zabrinjava znanstvenike jer bi moglo doći do lančane reakcije u kojoj bi bili oštećeni i drugi sateliti. Televizijski signali, GPS i međunarodne telefonske veze došle bi u opasnost, piše u Izvještaju o položaju SAD-a u svemiru iz ožujka 2010.

U 2009. dogodio se sudar američkog satelita i ostataka ruske vojne sonde nakon čega je nastao ogroman oblak svemirskog smeća u Zemljinij orbiti. Slična stvar se dogodila i 2007. kad je stvorena hrpa smeća od kineskog testnog projektila.

Ova dva događaja su potaknula SAD da podrži UN u namjeri da se svemir očisti od smeća. Mazlan Othman, direktor Un-ovih Vanjskih poslova za svemir tvrdi da i u svemir treba uvesti politiku i zakone koji će štititi javni interes.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika