04.02.2011. / 15:41

Autor: Nacional.hr

Top 5 namirnica koje jamče zdravlje cijelog organizma

Šipak i bademi samo su neke od namirnica čiji sastojci jamče zdravlje organizma. Koje još namirnice ne smijete nikako izbaciti iz prehrane saznajte u nastavku

Nutricionisti svakodnevno sastavljaju liste namirnica neophodnih za zdravlje organizma. Posljednji takav niz sastavili su britanski stručnjaci u prehrani.

Koje namirnice ne smijete nikada izbaciti iz prehrane, saznajte u nastavku!

Šipak
Da sok od šipka zaustavlja debljanje pokazalo je nedavno istraživanje škotskih znanstvenika. No, osim što pomaže pri mršavljenju, ovaj napitak snižava krvni tlak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Čili
Čili (chilli) je plod različitih tropskih vrsta paprike s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Osim što se koristi za pripremu mnogih jela, njegovi određeni sastojci imaju i ljekovita svojstva. Naime, čili štiti od svih vrsta karcinoma, koristi se kao prevencija protiv dijabetesa i čuva cijeli kardiovaskularni sustav.

Kurkuma
Ovaj žućkasti prah je snažan antioksidant koji uklanja upale. Nedavno istraživanje je pokazalo da smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Redovita konzumacija kurkume potiče cirkulaciju.

Rajčica
Rajčica sadrži likopen koji usporava starenje stanica kože i djeluje antikancerogeno. Također je važan izvor A vitamina.

Bademi
Osim što imaju blagotvoran učinak na kardiovaskularni sistem, bademi smanjuju rizik od dijabetesa što je svojedobno potvrdilo istraživanja znanstvenika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Jerseyju.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika