08.02.2011. / 13:13

Autor: Deutsche Welle

James Byron Dean - ikona mlade generacije 50-ih godina prošlog stoljeća

Na današnji dan (08.02.), prije 80 godina, rođen je James Byron Dean. Sa samo tri filma u kojima je glumio i stilom života koji je vodio, James Dean postao je ikona mlade generacije 50-ih godina prošlog stoljeća

James Byron DeanJames Byron DeanCrvena, poluraskopčana jakna, cigareta u ruci, nemirna podignuta kosa, skeptičan i zamišljen pogled: plakat iz filma „Buntovnik bez razloga" - „Rebel without a cause" - koji su modni dizajneri, kasnije, bezbroj puta oslikali na majicama i jaknama, prikazuje Jamesa Deana (Džejms Din) kao kultnu figuru našeg kolektivnog sjećanja.

„Gluma je priča o velikoj usamljenosti", rekao je jednom James Dean. „Osuđen si jedino na svojstvenu koncentraciju i maštu. To je jedino što ti stoji na raspolaganju. Ali, biti čovjek je puno teži zadatak. Želim biti jedno i drugo, prije nego odem", rekao je Dean.

Život na traci za pretjecanje

Nakon što je 1955. poginuo vozeći svoj sportski automobil, James Dean je posthumno nominiran za Oscara. Bio je s ljepoticama poput Natalie Wood i Ursulom Anders i imao tužnu romansu s "holivudskim uvozom" iz Italije Annom Marijom Pierangeli.

Imao je strast prema brzoj vožnji sportskih automobila i motora kojeg je u filmu „The Wild One" - „Divljak" - vozio njegov uzor Marlon Brando. James Dean je vodio život na traci za pretjecanje.

"Buntovnik bez razloga"

U prvom filmu „Istočno od raja", koji je zapravo biblijska priča o Kainu i Abelu, James Dean igra gubitnika Cala Traska, koji se uzaludno bori za očevu ljubav. Već sa tom ulogom stvoren je njegov imidž pobunjenika kojeg će i bukvalno igrati u svom sljedećem filmu s Natalie Wood - „Buntovnik bez razloga". Njegov treći film se zvao „Div".

James Dean je volio kameru ne samo kada je snimao filmove. Rado je pozirao poznatim fotografima tog vremena. Naočale, koje je nosio na velikom broju tih fotografija i koje su ostavljale utisak zamišljenosti, nisu bile dio njegovog imidža, jer je Dean bio ekstremno kratkovidan. Nezaboravna će ostati fotografija u dugom kaputu i cigaretom na ulicama New Yorka, koja je dostigla slavu njegovih filmova.

„Little Bastard"

James Dean rođen je 8. veljače 1931. u Marionu, u saveznoj državi Indiana. Nakon što mu je u osmoj godini umrla majka, otac ga je poslao rodbini u provinciju, zbog čega je Dean patio čitavog života. Taj osjećaj napuštenosti razvio je u njemu ambicije da postane slavan glumac. Svoju karijeru je planirao pažljivo: od školskih predstava u provinciji, preko rada u njujorškim kazalištima, pa sve do holivudskih filmova.

U svom Porscheu „Spider", kojeg je zvao „Little Bastard", odjurio je James Dean 30. rujna 1955. godine, na raskršću puteva Route 466 i Route 41 - zaslijepljen zalazećim kalifornijskim suncem - u smrt, i otišao u legendu.

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika