09.02.2011. / 15:17

Autor: Nacional.hr

'Rođena prva francuska genetski dizajnirana beba'

Prvo genetičkim inženjeringom "dizajnirano" dijete, Adam Nash rođeno je prije 10 godina u SAD-u i njegove matične stanice su uspiješno upotrebljene za liječenje njegove sestre

Dijete bolesnih roditelja u potpunosti je zdravoDijete bolesnih roditelja u potpunosti je zdravoFrancuski doktori su izjavili da je u Francuskoj rođeno prvo 'genetskim inženjeringom' stvoreno dijete. Umut-Talha je rođen 26. siječnja u bolnici Antoine Beclere u pariškom predgrađu Clamart, prenosi Earth Times.

Doktori su dijete nazvali "beba sa dvostrukom nadom" jer je rođeno zdravo u obitelji sa dugom povijesti krvnog poremećaja beta thalassemia i jer se djetetova krv može koristiti za pomoć njegovoj braći. Embrij djeteta je, prije umetanja u maternicu umjetnom oplodnjom, skeniran da bi se utvrdilo da li je zdravo.

Ovaj događaj u Francuskoj je otkriven u isto vrijeme kada u francuskom parlamentu započinje rasprava o Zakonu o bioetici. Francuska je tradicionalno nastrojena prema medicinski potpomognutoj oplodnji i istraživanju matičnih stanica. Profesor Rene Frydman, jedan od doktora koji su sudjelovali u "stvaranju" ovog djeteta tvrdi da takav francuski stav blokira napredak u području medicinski potpomognute oplodnje i da je potreban zakon koji bi omogućio razvoj inovacija.

Prvo genetičkim inženjeringom "dizajnirano" dijete, Adam Nash rođeno je prije 10 godina u SAD-u i njegove matične stanice su uspiješno upotrebljene za liječenje njegove sestre.

Komentari

registracija
9/8/10

globus1, 09.02.11. 20:31

Opet nepismeni novinar, nije uspiješno, nego uspješno. Da li Nacional ima za neki spell checking.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika