Objavljeno u Nacionalu br. 796, 2011-02-15

Autor: Boris Bilas

POZADINA PROPASTI OBRTNIČKE ŠTEDNE BANKE

Grad Zagreb izgubio 27, a udruge obrtnika 13,5 milijuna kuna

ZLATKO CAHUN bio je predsjenik Nadzornog
odbora bankeZLATKO CAHUN bio je predsjenik Nadzornog odbora bankeOko 27 milijuna kuna izgubio je grad Zagreb zbog likvidacije Obrtničke štedne banke, a osim Zagreba novac su izgubile i obrtničke udruge. Tako je Udruženje obrtnika grada Zagreba u banci imalo 7 milijuna kuna, 5 milijuna kuna u banci je imala Hrvatska obrtnička komora, a zagrebačka Obrtnička komora oko milijun i pol kuna, ispričao je za Nacional nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora ove banke i poznati zagrebački obrtnik Zlatko Cahun.

OBRTNIČKA ŠTEDNA BANKA 2008. godine postala je prva nova banka registrirana u Hrvatskoj u posljednjih deset godina, te je ujedno bila prva i jedina štedno-kreditna zadruga koja je uspješno preoblikovana u štednu banku. No, uspješna priča nije dugo potrajala i nakon nešto više od dvije godine rada upravu nad bankom preuzela je Hrvatska narodna banka te je sasvim izvjesno kako banci hrvatskih obrtnika prijeti likvidacija. Likvidacijom će se ugasiti tradicija koja traje od 1933. godine kada je osnovana obrtnička štedno-kreditna zadruga, koja je prije četiri godine morala biti preoblikovana u banku zbog novog zakona kojim je zabranjeno poslovanje štedno-kreditinih zadruga.

CAHUN KOJI JE BIO na čelu nadzornog odbora nove banke tvrdi kako je zbog osobnih netrpeljivosti unutar obrtničkih krugova upropašten projekt koji je trebao pomagati svim obrtnicima u Hrvatskoj. "Banku je osnovalo 1125 obrtnika- dioničara iz cijele Hrvatske, a krediti koje smo davali imali su kamatu od 3,5 posto te nisu imali valutnu klauzulu. Naši krediti bili su vrlo povoljni i u ove dvije godine pomogli smo obrtnicima iz cijele Hrvatske", tvrdi Cahun koji kaže da se banka našla u problemima kada su neke obrtničke udruge odustale od dokapitalizacije. "Na skupštinama Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika grada Zagreba donesena je odluka o tome da će te dvije organizacije krenuti u dokapitalizaciju banke te će sukladno tome postati i vlasnici, no tadašnji predsjednik HOK-a Mate Topić i predsjednik zagrebačkog Udruženja obrtnika Vlado Crkvenac od samog su početka bili protiv te nisu proveli odluke skupština", priča Cahun koji tvrdi da bi banka vrlo brzo počela uspješno poslovati da je došlo do dokapitalizacije.

CAHUN JE ZA Nacional rekao i kako su u jednom trenutku našli jakog stranog ulagača, ali je ubrzo i ta priča propala. "Turska Oekerbank, koja je na neki način također obrtnička banka, bila je zainteresirana za ulaganje u naš projekt. Riječ je o banci koja trenutno raspolaže s oko 6 milijardi eura od kojih je milijun eura njenog vlastitog kapitala. Pregovori su trajali tri mjeseca, ali je u međuvremenu naš jamstveni kapital pao ispod 12 posto, pa je Obrtničku-štednu banku preuzo HNB. Nakon toga oni su postavili posebnu upravu, koja je prekinula pregovore i krenula u likvidaciju banke", rekao je za Nacional Zlatko Cahun.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika