14.02.2011. / 21:30

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale, 5 dan: Butler priznao da se 'zagrijao' za Beograd

U ponedjeljak je ujedno konferencijom za novinare predstavljen redovni program Berlinalea pod nazivom „Shooting Stars" gdje se predstavljaju deset mladih talentiranih europskih glumaca na koje treba obratiti pažnju

Gerard Butler, Ralph FiennesGerard Butler, Ralph FiennesPrije 10 godina Ralph Fiennes glumio je u kazališnoj verziji šekspirove drame „Koriolan" i to naslovnu ulogu, i od tada želi režirati istoimeni film. Konačno je to i napravio, film je sniman u Beogradu i Kotoru, iako je i Zagreb bio u konkurenciji, te je premijerno predstavljen u ponedjeljak u Berlinu u konkurenciji za Zlatnog medvjeda. Njegov „Koriolan" je prenesen u današnje političko doba. Fiennes glumi Koriolana, rimskog vojskovođu koji, uz podršku parlamenta, postaje konzul ali ga narod ne voli i zabavno je gledati kako tv postaje prenose vijesti iz Rima. Njegov vojni neprijatelj je čelnik Volščana Aufidius kojeg glumi Gerard Butler, čijeg prvog pomoćnika glumi Slavko Štimac. Uslijed političkih spletki Koriolan biva odbačen od Rimljana te odluči prebjeći na suprotnu stranu, kod Volščana, ali mu se majka (Vanessa Redgrave), supruga i sin bacaju na koljena i uvjeravaju ga da ne napada svoj grad, a on ih posluša.

Naravno da je na konferenciji za novinare kolegica Sandra Perović sa Radio-televizije Srbije odmah pitala Butlera kako mu je bilo u Srbiji. „Bilo mi je divno, ljudi su tako topli, energija je nevjerojatna. Nisam želio napustiti Srbiju", odgovorio je Butler koji je zatim rekao kako je on svoju glumačku karijeru započeo glumeći u kazališnoj verziji „Koriolana" ali nije glumio glavnu ulogu kao Fiennes. Ujedno je dodao da kada glumi u filmovima kao što su „Koriolan" i „300" onda ga pitaju za uloge u romantičnim komedijama, a kada glumi u romantičnim komedijama, onda ga novinari pitaju za povijesne uloge. Za razliku od njega, Fiennes je striktno komentirao samo temu filma, pa je tako rekao da je Shakespeareova djela lako prebaciti u moderno doba kao što je to već napravio Baz Luhrmann s filmom „Romeo i Julija" a s obzirom da sve događaje u novijem dobu, od rata u Čečeniji pa do demonstracije u Ateni, nije teško naći povod za prilagođavanje današnjim vremenima.

Politički je još jači dokumentarni film „Hodorkovski" koji je u ponedjeljak uvečer prikazan u Berlinu u sekciji Panorama. Režirao ga je Nijemac ruskog podrijetla Cyril Tuschi i to novcem njemačkih, a nešto i francuskih kompanija, te izvrsno prikazuje uspon i pad Mihajla Hodorkovskog, nekada vlasnika naftne kompanije Jukos, najbogatijeg Rusa tada vrijednog 8 milijardi dolara i najbogatiju osobu na svijetu do 40 godina koji je od 2003. godine u zatvopru u Sibiru. On je uspio doći do nekadašnjih najbližih suradnika Hodorkovskog koji su uspjeli pobjeći iz Rusije i tako su uspjeli izbjeći hapšenje. Prema viđenom iz filma, Putin je dao uhititi Hodorkovskog iz tri razloga - zato što je financirao njegovu oporbu iako mu je godinu dana prije hapšenja Putin rekao da može raditi što hoće ali neka se ne upliće u politiku, zatim zato što je ozbiljno pregovarao o prodaji dijela Jukosa i to američkim kompanijama Chevronu ili Exxonu, a Kremljin to nije dopuštao, i na kraju zato što je u direktnom tv prijenosu na sastanku s Putinom, govoreći o korupciji, rekao „Mi smo započeli korupciju, mi je moramo i zaustaviti", misleći pri tome i na sebe i na Putina. Hodorkovski je prvo osuđen na osam godina zatvora zbog neplaćanja poreza a potkraj prošle godine na još šest godina, a njegov bivši suradnik kaže da će ga osuđivati sve dok Putin bude na vlasti. Zanimljivo, britanski ekonomski savjetnik Hodorkovskog s početka karijere rekao je kako je moguće da Hodorkovski igra šah i da je žrtvovao kraljicu kako bi dobio dvoboj. Naime, Hodorkovskom je bilo ponuđeno da pobjegne iz Rusije i ponese svoje milijarde sa sobom, ali je to odbio i time pristao na uhićenje. Njegov nekadašnji savjetnik smatra da je to učinio kako bi, kada izađe iz zatvora, postao žrtva, mučenik i budući predsjednik Rusije.

U ponedjeljak je ujedno konferencijom za novinare predstavljen redovni program Berlinalea pod nazivom „Shooting Stars" gdje se predstavljaju deset mladih talentiranih europskih glumaca na koje treba obratiti pažnju. Nakon što je prošle godine u tom programu predstavljena Zrinka Cvitešić, ove godine među njima je Marija Škaričić. Glumce bira peteročlani žiri profesionalaca iz filmske industrije a nema sumnje da je odabiru Marije Škaričić pomogla i činjenica da je član žirija filmski producent Čedomir Kolar. Bez obzira na to, Marija Škaričić je blistala na predstavljanju i nadajmo se da će joj se to isplatiti u budućoj europskoj karijeri.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika