17.02.2011. / 14:55

Autor: Nacional.hr

U glavnom jemenskom gradu Sanaai sukob vladinih pristaša i prosvjednika

Prosvjednici su se htjeli okupiti na Sanaaskom sveučilištu, no tamo su zatekli provladine demonstrante

Današnji prizor sukoba u Sanaai (Reuters)Današnji prizor sukoba u Sanaai (Reuters)Najmanje 20 osoba je ozlijeđeno u sukobima između vladinih pristalica i prosvjednika u glavnom jemenskom gradu Sanaai, izvještava CNN. Opozicijski parlamentarni zastupnik, Ahmed Hashid, izjavio je kako policija nije intervenirala da spriječi fizički sukob i bacanje kamenja. Prosvjednici su se htjeli okupiti na Sanaaskom sveučilištu, no tamo su zatekli provladine demonstrante. Bili su primorani napustiti mjesto okupljanja te su najžešći sukobi izbili su u zapadnom dijelu grada. Oko 600 prosvjednika i studenata bilo je uključeno u sukob. Kada je ekipa CNN-a stigla na mjesto sukoba, bilo ih je oko stotinu nasuprot 300 do 400 vladinih istomišljenika, na uglu ulica Rabat i Fitteen. Izvjestitelji su čuli pucnjeve iz vatrenog oružja no nisu mogli ustvrditi tko je pucao niti tko je bio meta. Nemiri u Jemenu traju svakodnevno već skoro tjedan dana.

Predsjednik Ali Abdullah Saleh je na vlasti već 32 godine i najavio je kako se neće kandidirati za ponovni izbor na isteku mandata 2013. godine. Nije jasno tko su vladini demonstranti. Demokratski aktivisti tvrde kako vlada unajmljuje nasilnike i policiju u civilu za razbijanje protuvladinih demonstracija. Vladini pristaše izjavili su za CNN kako su tamo svojom voljom i kako nisu plaćeni. Iz vlade nisu odgovorili na pitanje o provladinim prosvjednicima.

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton je 'jako zabrinuta' za događaje koji su se dogodili u gradu Adenu, piše u današnjoj izjavi. Navodi se kako ona 'snažno izražava žaljenje za poginulima i nasiljem koje je nastalo i poziva na mir i suzdržanost svih strana', naglašava kako je potreban 'originalan, sveobuhvatan i uključujući nacionalni dijalog'.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika