Objavljeno u Nacionalu br. 797, 2011-02-22

Autor: Dean Sinovčić

Arcade Fire postali filmski autori

'Scene from the Suburbs' film je Spikea Joneza i braće Butler iz grupe Arcade Fire koji je prikazan u Berlinu

GRUPA ARCADE FIRE
koju predvode braća ButlerGRUPA ARCADE FIRE koju predvode braća ButlerSamo dva dana nakon što su prošlog tjedna osvojili nagradu Grammy za album godine, braća Win i Will Butler iz grupe Arcade Fire doletjeli su u Berlin gdje su prisustvovali premijeri kratkog filma "Scene from the Suburbs" koji je režirao Spike Jonze i za koji su oni napisali glazbu i scenarij. Taj polusatni film inspiriran je njihovim posljednjim albumom "The Suburbs", a braća Butler i Spike Jonze nazvali su ga “znanstvenofantastičnim B-filmom” u kojem grupa 15-godišnjaka provodi ljeto na periferiji grada, ali grad je okupiran vojskom i policijom jer je zemlja u ratu. Ujedno, braća Butler imaju male uloge vojnika u filmu. Tinejdžeri koje su Jonze i braća Butler angažirali za glumce potpuno su glumački nepoznati, toliko da je glavna ženska uloga pripala djevojci koja s filmom nema nikakve veze i do sada je bila zadužena za rasvjetu na školskim kazališnim predstavama u Austinu.

NA KONFERENCIJI za novinare što je održana prošle srijede u Berlinu Win Butler je izjavio kako su taj film napravili zato što će za 30 godina virus srušiti sva računala te će ljudi posegnuti za DVD-ima kako bi vidjeli kako je život izgledao početkom 21. stoljeća. Tada će, rekao je Win Butler, vidjeti što su oni željeli reći vizualno, a ne samo glazbeno. Suradnja sa Spikeom Jonzeom, redateljem poznatom po filmovima "Adaptacija" i "Biti John Malkovich", započela je time što je on veliki ljubitelj glazbe grupe Arcade Fire čiju je glazbu koristio u svom posljednjem filmu iz 2009. godine "Where the Wild Thing Are". Jonze je želio da on i Arcade Fire naprave dugometražni film, što su oni odbili priznajući mu da su amateri polusatni film, pri čemu su braća Butler pristupili pisanju scenarija na isti način na koji pristupaju pisanju tekstova svojih pjesama. "Pisanje tekstova pjesama kreće od osjećaja a ovaj film bavi se odnosima i osjećajima tih tinejdžera", objasnio je Win Butler, što je potvrdio i Will govoreći kako su se bavili osjećajima tinejdžera a ne radnjom filma.

Osim što su inspiraciju pronalazili u B-filmovima i znanstvenofantastičnim filmovima koje su gledali u djetinjstvu, za braću Butler inspiracija je pronađena i u filmovima Terryja Giliama te u vlastitom djetinjstvu. "Kada smo bili klinci, počeli bismo gledati te filmove, a onda bi nam roditelji upali u sobu i zabranili nam daljnje gledanje. Uvijek bismo pogledali prvu polovinu filma i zbog roditelja nikada nismo znali kako filmovi završavaju", prisjetio se Win Butler. Očito im se rad na filmu svidio te je Will Butler rekao kako bi se oni lako pretvorili u grupu filmskih autora kada snimanje filma ne bi bilo 140 puta skuplje od snimanja albuma. SPOMINJUĆI BROJNE nagrade koje dobivaju zbog svog posljednjeg albuma "The Suburbs" Win Butler je rekao da su prilično uzbuđeni i da su se posljednji put tako osjećali kada je Barack Obama pobijedio u Sjevernoj Karolini. Naime, braća Butler su ljevičari a posljednji demokratski kandidat koji je pobijedio u Sjevernoj Karolini prije Baracka Obame bio je Jimmy Carter 1976. godine. Koliko grupa Arcade Fire vrijedi publika će moći provjeriti u Zagrebu 21. lipnja, kada će nastupiti u sklopu InMusic festivala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika