01.03.2011. / 17:03

Autor: Nacional.hr

Tuniska prijelazna vlada u rasulu: Nakon premijera, ostavke dalo i pet ministara

Još dva ministra napustila su vladu i tako se broj onih koji su dali ostavke povećao na pet

Vođa  Ennahde Rachid Ghannouchi govori u zračnoj luci nakon povratka u zemljuVođa Ennahde Rachid Ghannouchi govori u zračnoj luci nakon povratka u zemljuNakon ostavke tuniskog premijera Ghannouchija ostavke su podnijeli: ministar regionalnog razvoja Ahmed Nejib Chebbi, ministar visokog školstva Ahmed Brahim, ministar industrije i tehnologije Mohamed Afif Chelbi i ministar planiranja i međunarodne suradnje Mohamed Nouri Jouini, izvještava BBC.

Grupa za ljudska prava Amnesty International pozvala je prijelaznu vladu da procesuira odgovorne za ubojstva prosvjednika prije protjerivanja Ben Alija. UN procjenjuje kako je ubijeno 147 ljudi, uključujući 78 u zatvorskim nemirima. Iz Amnesty Internationala upozoravaju kako je ubijeno više od 200 ljudi.

Tuniska prijelazna vlada legalizirala je zabranjenu islamsku grupu Ennahdu. Grupu tj. pokret je zabranio protjerani predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali, a grupa će sad vjerojatno oformiti političku stranku kako bi se mogla natjecati na izborima, kasnije ove godine. Zahtjevaju se ostavke svih suradnika protjeranog predsjednika, koji su još uvijek u vladi i na važnim političko-ekonomskim funkcijama.

Prijelaznu vladu koja je okupirana organiziranjem izbora i uspostavom reda, narod ne priznaje, a održavaju se daljnji prosvjedi. Vođa opozicije Najib Chebbi izjavio je kako je napustio vladu zbog nesuglasica i smjera kojim se vodi politika. Vođa Ennahde, 69-godišnji Rachid Ghannouchi, vratio se u Tunis krajem siječnja, nakon 20 godina u egzilu. Ghannouchi je najavio kako neće postaviti kandidata za predsjedničke izbore. Pokret je 1989. godine na spornim izborima osvojio 17 posto glasova i završio na drugom mjestu. Ubrzo je zabranjena, Ghannouchi je morao pobjeći iz zemlje zbog odredbi Ben Alijevog režima.

Vezane vijesti

Ben Ali osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora

Ben Ali osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora

Bivši tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali osuđen je u srijedu u odsutnosti na 20 godina zatvora na vojnom sudu u Tunisu zbog "poticanja na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika