01.03.2011. / 20:58

Autor: Hina

Bernanke: Rast cijena nafte može ugroziti rast u SAD-u

Predsjednik američke središnje banke Federalnih rezervi, Ben Bernanke, kazao je u utorak da bi dugotrajni rast cijena nafte mogao predstavljati opasnost za gospodarstvo, ali je kao vjerojatniji ishod predvidio privremeni i umjereni rast potrošačkih cijena te ukroćenu inflaciju.

Ben BernankeBen BernankePredsjednik američke središnje banke Federalnih rezervi, Ben Bernanke, kazao je u utorak da bi dugotrajni rast cijena nafte mogao predstavljati opasnost za gospodarstvo, ali je kao vjerojatniji ishod predvidio privremeni i umjereni rast potrošačkih cijena te ukroćenu inflaciju.

Iskustva s takvim rastom cijene nafte i drugih sirovina posljednjih desetljeća, zajedno s trenutno stabilnom cijenom rada, sugeriraju "privremeno i relativno umjereno povećanje inflacije potrošačkih cijena u SAD-u", rekao je Bernanke u svjedočenju o monetarnoj politici pred senatskim Odborom za bankarstvo.

"Više cijene benzina uzimaju prihode iz džepova potrošača. To smanjuje njihovu potrošnju i povjerenje ... tako da to može biti problem za oporavak", kazao je Bernanke.

"Moj osjećaj je da povećanje koje smo do sada vidjeli, a teško je za mnoge ljude, još uvijek ne predstavlja značajan rizik za ukupni oporavak", dodao je.

Bernanke je ocijenio da će porast cijena sirovina vjerojatno biti prenesen na potrošače, ali će ti učinci biti "privremeni i relativno skromni".

Upozorio je da bi inflacija mogla postati ozbiljna opasnost ako više cijene potraju. "Trajno više cijene nafte i drugih sirovina predstavljale bi prijetnju i za gospodarski rast i za ukupnu stabilnost cijena", rekao je. Fed predviđa inflaciju manju od 2 posto, za svaku od sljedeće tri godine.

"Mi ćemo nastaviti pomno pratiti ta događanja i pripravni smo odgovoriti kako je potrebno da bi podržali sadašnji oporavak u kontekstu stabilnosti cijena", kazao je.

Bernanke je izrazio uvjerenje da će se gospodarski rast ove godine povećati. No upozorio je da neće biti dovoljno jak kako bi se brzo smanjila nezaposlenost, koja će ostati na 9 posto.

U svom svjedočenju, Bernanke je također branio Fed-ove najnovije kontroverzne metode poticanja gospodarstva.

U studenom je Fed odlučio krenuti s drugim krugom tzv. kvantitativnog ublažavanja, programom poticanja poslovnih aktivnosti i domaće potrošnje s održavanjem niskih kamatnih stopa i mjesečnim injekcijama od 75 milijardi dolara u američko gospodarstvo.

Ta je Fed-ova politika kritizirana zbog potencijala da potakne inflaciju, a kritike su dodatno pojačane otkako su povećane cijene nafte i hrane.

Bernanke je u utorak ponovio tvrdnje kako široki spektar tržišnih pokazatelja govori da su Fedove nedavne akcije bile učinkovite.

"Imamo sve alate koji su nam potrebni da glatko i učinkovito izađemo (iz programa) u odgovarajuće vrijeme", rekao je Bernanke, dodajući da je središnja banka također spremna i sposobna postrožiti monetarnu politiku kada to bude potrebno.

Američki poslovni mediji ocjenjuju da će, sudeći po Bernankeovu iskazu, Fed nastaviti s planiranim otkupom 600 milijardi dolara obveznica ministarstva financija do lipnja.

Predsjednik Fed-a tradicionalno govori pred Kongresom dva puta godišnje, braneći monetarnu politiku središnje banke, u formalnom iskazu koji se naziva Humphrey-Hawkinsovo izvješće.

Vezane vijesti

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Bank of Canada, Bank of England, Bank of England, Europska središnja banka, američke Federalne rezerve i Švicarska narodna banka objavile su… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 02.03.11. 04:41

Najvazhnije je da ima dosta farbe i papira
SHtamparije RADE !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika