03.03.2011. / 08:00

Autor: Nacional.hr

10 najluđih poreza: Od poreza na peciva do Neronovog poreza na urin

U Rumunjskoj je nedavno, zbog recesije, uveden porez na vještice na što su one zaprijetile bacanjem uroka na rumunjske političare

1. Porez na puštanje vode u WC-u

U američkoj državi Maryland, 2004.godine uveden je ovaj neobični porez da bi se zaštitilo ušće rijeke Chesapeake. Uveden je porez od 2,50 dolara mjesečno na komunalne račune i 30 dolara godišnje za vlasnike septičkih jama.

2. Porez na dušu

Ruski car, Petar Veliki, uveo je 1718. porez na duše, što je značilo da svaka duša, odnosno, svi, moraju platiti porez, neovisno o vjerskim uvjerenjima. Car Petar je volio poreze pa je naplaćivao još i porez na dimnjake, šešire, čizme, podrume i drugo.

3. Porez na vještice

U Rumunjskoj je nedavno, zbog recesije, uveden porez na vještice na što su one zaprijetile bacanjem uroka na rumunjske političare. Određeno je da vještice moraju plaćati 16 posto porez na dohodak.

4. Porez na tetovaže

Od 2005. svatko tko u Arkansasu hoće imati tetovažu ili pirceing u nosu mora platiti dodatnih 16 posto poreza koji je uračunat u cijenu tetovaže ili pirceinga.

5. Porez na puder za perike

Davne 1795. perike su bile u modni hit za pripadnike oba spola. Očajan da plati prekomorske vojne pohode, britanski premijer William Pit the Younger, u to je vrijeme uveo porez na pudere za perike.

6. Porez na crack

U američkoj državi Tennessee, od 2005- 2009. dileri droge su morali plaćati porez na prodaju cracka. Porez se naplaćivao po gramu i iznosio je 3,50 dolara za marihuanu, 50 dolara za kokain i 200 dolara za metamfetamin i crack. Teneessee je zaradio 6 milijuna dolara od ovog poreza.

7. Porez na katolike

U Njemačkoj katolički vjernici moraju plaćati porez crkvi, u slučaju da ne plate, vjernicima prijeti izbacivanje iz crkve.

8. Porez na peciva

U New Yorku je 2010. uveden porez na peciva koji iznosim oko 8 do 9 centa po pecivu.

9. Porez na urin

Rimski car Neron naplaćivao je ovaj porez. Urin se prodavao kožarima koji su ga koristili zbog velikog udjela amonijaka u njemu.

10. Porez na vrući zrak iz balona

U Kansasu je 2010. uvedan ovaj porez kao porez "na sva mjesta koja omogućavaju zabavu ili rekreaciju".

Lista je objavljena na portalu odee.com.

Vezane vijesti

Krevet vas ne pušta ujutro? Donosimo 10 trikova za lakše buđenje

Krevet vas ne pušta ujutro? Donosimo 10 trikova za lakše buđenje

Napravite listu Možete prije spavanja napraviti listu stvari koje želite napraviti idući dan ili idućih nekoliko dana i preporuča se da teže stvari… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika