03.03.2011. / 20:37

Autor: Hina

Netanyahu pisao Papi: Hvala što ste rekli da Židovi nisu odgovorni za Isusovu smrt

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poslao je u četvrtak pismo papi Benediktu XVI. u kojemu je pozdravio njegovo oslobađanje židovskog naroda krivnje od optužbi da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista.

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzraelski premijer Benjamin Netanyahu poslao je u četvrtak pismo papi Benediktu XVI. u kojemu je pozdravio njegovo oslobađanje židovskog naroda krivnje od optužbi da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista.

"Vaša Svetosti, pohvaljujem vas jer ste u vašoj posljednjoj knjizi snažno odbacili lažne optužbe koje su bile osnova za višestoljetnu mržnju židovskog naroda", napisao je Netanyahu u pismu koje je objavio njegov Ured.

"Žarko se nadam da će vaša jasnoća i hrabrost ojačati odnose između židova i kršćana diljem svijeta i pomoći u promoviranju mira i pomirbe za nove generacije", stoji u pismu.

Papa Benedikt XVI. oslobodio je židove krivnje od optužbi da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista u svojoj novoj knjizi "Isus iz Nazareta", iz koje su izvadci u srijedu objavljeni u Vatikanu.

U djelu pod nazivom "Isus iz Nazareta, drugi dio - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća", Papa postavlja pitanje - "Tko su točno bili Kristovi tužitelji?" i podsjeća da ih se u Evanđelju po Ivanu navodi tek kao "židove".

Papa tvrdi da izraz "židovi", kojim se služi evanđelist Ivan, "ni na koji način ne označuje izraelski narod općenito", a "još je manje 'rasistički'", jer je i "Ivan bio Izraelićanin, kao i Isus i njegovi sljedbenici". Taj izraz ima "precizno i strogo ograničeno značenje" i odnosi se na "aristokraciju u hramu", koja je željela Isusovu smrt zato što se proglasio židovskim kraljem i prekršio židovske vjerske zakone, ističe Benedikt XVI.

Uloga židova u Kristovoj smrti uzrok je velikih napetosti s katolicima koji su ih stoljećima optuživali za "bogomorstvo". Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) oslobodio je židovski narod svake odgovornosti za razapinjanje Isusa na križu, a Benedikt XVI., vjeruje se, prvi je papa koji je ovako detaljno raščlanio i usporedio različite novozavjetne izvore koji govore o smrtnoj presudi koju je Isusu odredio rimski guverner Poncije Pilat.

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 04.03.11. 03:28

Pa to i vrabci pjevaju
Ak idete vu cerkvu tam vas vuchiju
Da se to moralo pripetiti da se
ISPUNI.........ste pozabili ?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika