Objavljeno u Nacionalu br. 799, 2011-03-08

Autor: Marko Biočina

I 'pokret' je izvrsno poslovao

Preteča Fimi-medie - Kako je HDZ davne 1993. izvlačio novac od državnih kompanija

Postoji realna sumnja kako Ina zapravo nikad nije stekla dogovoreni udjel u vlasništvu nad HDZ-ovom tvrtkom, već je cijeli aranžman poslužio samo kao paravan za otimanje vrijedne nekretnine hrvatske naftne kompanije

Tri godine prije Ivić Pašalić je u ime HDZ-a potpisao ugovor o dokapitalizaciji tvrtke, kojoj je tvrtka Ina-turizam bez jasnog razloga de facto darovala 16 automobila, informatičku opremu ali i - 468 četvornih metara poslovnog prostora u Ilici 15. Nekoliko godina kasnije, Nova 96 je od Ine uspjela ”iskamčiti” dvanaesti kat Zagrepčanke.Tri godine prije Ivić Pašalić je u ime HDZ-a potpisao ugovor o dokapitalizaciji tvrtke, kojoj je tvrtka Ina-turizam bez jasnog razloga de facto darovala 16 automobila, informatičku opremu ali i - 468 četvornih metara poslovnog prostora u Ilici 15. Nekoliko godina kasnije, Nova 96 je od Ine uspjela ”iskamčiti” dvanaesti kat Zagrepčanke.Iako se marketinšku agenciju Fimi-Media danas u domaćoj javnosti smatra svojevrsnim simbolom financiranja političkih stranaka novcem nelegalno izvučenim iz javnih poduzeća, postoje indicije kako takva praksa na domaćoj političkoj sceni postoji već desetljećima. Tako je Nacional došao u posjed ugovora koji je u veljači 1993. godine sklopljen između Hrvatske demokratske zajednice i Ina-turizma, turističkog poduzeća iz sastava hrvatske naftne kompanije Ina. Temeljem tog ugovora, Ina turizam je putem svoje imovine dokapitalizirao poduzeće Com Eksport, čiji je osnivač bio HDZ. To poduzeće bilo je registrirano za vanjsku trgovinu, no detaljnije pojedinosti o njegovim aktivnostima nisu poznate, pa je stoga i nejasno kakav je poslovni interes mogla imati Inina tvrtka da na Com Eksport prenese svoju iznimno vrijednu imovinu.

Vrijednost te imovine tada je bilo procijenjena na 800 milijuna dinara, što je otprilike 800 tisuća kuna, no vjerojatno je bila i veća, s obzirom na to da je na popisu imovine koju je Ina turizam prenio na HDZ-ovu tvrtku bilo navedeno i 16 rabljenih automobila, vrijedna uredska informatička oprema, ali i poslovni prostor u Ilici 15 površine 468 četvornih metara. Temeljem tog ulaganja Ina turizam trebao je dobiti 40-postotni udjel u Com Eksportu, što znači da je većinsko vlasništvo i dalje ostalo HDZ-u. Sporni ugovor o dokapitalizaciji u ime HDZ-a potpisao je Ivić Pašalić, a u ime Ina turizma Damir Perinčić, zet tadašnjeg predsjednika županijskog doma Sabora Josipa Manolića i kasniji hrvatski veleposlanik u Maleziji. Temeljem tog ugovora Com Eksport i Ina turizam su već sljedećeg dana sklopili ugovor o prijenosu prava vlasništva, koji je HDZ-ovoj tvrtki dao pravo da započne uknjižbu vlasništva nad vrijednim poslovnim prostorom u Ilici. Ipak, zbog nepoznatog razloga taj ugovor nikad nije ovjeren kod javnog bilježnika, pa se Com Eksport temeljem njega nije uspio uknjižiti kao vlasnik spomenute nekretnine.

Rješenje tog problema postignuto je 1998. novim ugovorom, koji je sklopljen između Ine i tvrtke Nova 96, pravnog sljednika Com Eksporta. Temeljem tog ugovora Nova 96 pristala se odreći potraživanja nad nekretninom u Ilici, a zauzvrat joj je Ina dodijelila svoj poslovni prostor na dvanaestom katu nebodera Zagrepčanke, ukupne površine 171,99 četvornih metara. Prepuštanjem te nekretnine ostvareni su i ugovoreni uvjeti temeljem kojih je Ina trebala dobiti 40 postotni udjel u tvrtki Nova 96, no čini se kako se to nije dogodilo. Naime, temeljem ugovora koji su HDZ i Ina turizam sklopili 1993. tvrtka je trebala imati Upravu sastavljenu od pet članova, tri iz HDZ-a i dva iz Ine. Prema aktualnim podacima iz hrvatskog sudskog registra trgovačkih društava, kao jedini član društva i osnivač tvrtke navedena je Hrvatska demokratska zajednica, jedini član uprave i likvidator tvrtke je Zdravko Frleta nekadašnji HDZ-ov pomoćnik ministra gospodarstva i aktualni zamjenik voditeljice tvtke Digitalni grad, podružnice Zagrebačkog holdinga. Zanimljivo je i da je kao prokurist tvrtke registriran odvjetnik Ivan Brleković, donedavni dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Temeljem tih informacija postoji realna sumnja kako Ina zapravo nikad nije stekla dogovoreni udjel u vlasništvu nad HDZ-ovom tvrtkom, već je cijeli aranžman poslužio samo kao paravan za otimanje vrijedne nekretnine hrvatske naftne kompanije. Uostalom, Nova 96 već godinama uopće nema poslovnih prihoda, niti rashoda, što znači da tvrtka faktički uopće ne posluje, ali svake godine ostvaruje više stotina tisuća kuna profita temeljem izvanrednih prihoda. Može se pretpostaviti kako se radi o najamnini poslovnog prostora koji je dobila od Ine, pa ispada da je to zapravo i jedini razlog postojanja te tvrtke. Koliki je novac tijekom godina HDZ, kao jedini registrirani vlasnik Nove 96, stekao temeljem iznajmljivanja te nekretnine može se samo nagađati.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 08.03.11. 00:41

Najljigaviji i najkriminalniji Kra-De-Zeov političar svih vremena, a konkurencija je tu zaista iznimno žestoka.


registracija
21/2/11

skyway, 08.03.11. 01:38

Mene ovo nimalo ne iznenadjuje. Zapravo ja bez ikakove sumnje mislim kako je trenutacno protestiranje protiv Jadranke Kosor i njezine Vlade tek formalno, jer ostrica ljutnje naroda je na kompletni kriminalni sistem. Onaj kojega je inaugurirao Tudjman, a do u detalje razradio Ivo Sanader. U tu stranku, zapravo kriminalnu organizaciju koja se voli nazivati strankom, je ulazio sve sami drustveni olos koji je pod krinkom domoljublja zavodio siroke narodne mase i na temelju laznih obecanja se enormno obogatio.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.03.11. 02:16

Zanimljivo ovo zanimljivo ono. Nije tu ništa zanimljivo nego tu je sve žalosno da žalosnije ne može biti. Niko ne primjecuje koliki smo jadnici, a banda Hrvatska se toliko uzivila u banditizam da ne preza od ničega. Oporavka NEMA dok se SVI ne pozatvaraju u neku tamnu prostoriju, dok im se SVE ne oduzme i dok i zadnji bandit bude na slobodi. Neka misli ko šta hoće ali demokracija, sudovi i sve sto treba u normalnim okolnostima DA ali ovo su nenormalne okolnosti poput rijetkog VIRUSA i tako treba postupiti.


registracija
12/12/10

Klarens, 08.03.11. 02:34

Stoko moja voljena
Pa sve su to drugovi iz CK KPJ
DODUMAVALI od 1960 naovamo
Rukom probrani RUKOVODIOCI
Vladari YU za nashe krajeve su se desetljechima sastajali na VELESAJMU
U PAVILJONU 8
I svi oni su cijelo to vrijeme znali
SVEUKUPNE POSLJEDICE
Svog VELEIZDAJNICHKOG RADA
Ali njima je najvazhnije bilo da utrpaju svoje gubice u kopanju a tko je iza njih to im ni danas nije vazhno !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 08.03.11. 02:36

Zagorci se svadjaju tko je bio vechi hrvat
Rus broj 2 ili Krivousti
Ma od kad su to oni bez dushe hrvati ????


registracija
1/1/70

, 08.03.11. 07:50

Pasalić (peti ortak...) uživa slobodu....,to znači da je HR pravosuđe jednako kriminogeno kao i Pašalić.Isto znamo da je Šeksovo pravosuđe činilo zločin nekaznjavajući pretvorbene....zločince....a to znači da tu MAFIJU s ADZe zličincima u paketu treba pozatvarati i poslati na Goli Otok....


registracija
1/1/70

, 08.03.11. 07:53

Tuđmanu,Pašaliću,Sanaderu,Jaci....psujem sve živo što po kući mrda....oni su nas HRVATE uništili....oni su HR pravosuđe podredili sebi da čuvaju njihove ratni plijen....njih sve treba izvesti pred streljački vod.....oni su ZLO veće i od četnika.


registracija
1/1/70

, 08.03.11. 07:56

Hrvatska je mafijaška država.Dokaz:zločinački ADZe zločinački tzv domoljubi u obliku Pašalića,Zagorec,Kaljmeti,Sanader,Šeks na eks,Vukelić,Jure Radić,Rončević.Polancec,Dropulić........uništiti mafiju svim dozvoljenim sredstvima....


registracija
20/11/10

imalkogod, 08.03.11. 08:11

U Hrvatskoj samo zločinci imaju prođu,ostali STOJ!!!!Sve je to smislio FT...nastavio Smraneder...a JACA samo radi ono što su joj učitelji isprogramirali.


registracija
24/11/10

aabar, 08.03.11. 09:18

Godinama ste birali HDZ,godinama se kleli u HDZ,u kafiću pivu na miru od HDZ-ovaca nisi mogao popiti,popišati se nisi mogao od njih..e pa izvolite HDZ i sada opet će biti isto opet će HDZ biti glavni jer t je MAFIJA a ostali su ovce


registracija
11/1/10

fluid, 08.03.11. 11:31

Više od 15 godina uporno tvrdim i koristim svaku priliku da se ne zaboravi,kako je Tuđmanovu doktrinu o 200 bogatih obitelji politički i operativno provodio Pašalić osobno.Najjači igrač modela pljačke je bio Škegro.Preko represivnog policijskog aparata,sve je pokrivao Markica Rebić i Ivan Brzović.Pokrovitelji su bili Franjo Gregorić.Mateša,Jarnjak,Šeks,Valentić i još mnogi koji su prodefilirali HDZ-om i hrvatskom političkom scenom.Isti su se i materijalno i statusno "podkožili"i danas su namjerno "zaboravljeni" a da bi uživali u rezultatima neviđene pljačke koja je apsolutno u domeni ratnog zločina nad vlastitim narodom(tipa Gadafi)Kako ratni zločin ne zastarjeva ,potrebno je samo vrijeme i događaje odvrtiti unazad i vrlo lako je sankcionirati počinitelje.Kao i u svakom drugom kaznenom djelu koje ne zastarjeva nikada.ALI tko da to provede?Koja stranka će to uraditi?Sve dosadašnje su pokazale da imaju prste u pekmezu i nisu u stanju retroaktivno vratiti dostojanstvo i hrvatskog čovjeka i hrvatskoj politici.Zato treći put,šta god to bilo,može biti djelomična kompezacija.Tko se poziva kako je time ugrožen hrvatski suverenitet,samo muti vodu.Hrvatska nije ugrožena osim od strane unutarnjeg neprijatelja koji se popkazao pogubniji od srpskih imperijalističkih težnji.


registracija
8/4/08

starakajla, 08.03.11. 13:24

Bravo fluid to je ono što se traži ali?????????????


registracija
1/1/70

, 08.03.11. 14:12

Fluid,izvrsno si opisal do utanane pljačkaše =zločince ADZea. Lako bi se te kriminalce izvelo pred sud.....kad ih nebi štitili SDPe banda.To je taj naš problem.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.03.11. 16:01

fluid, potpisujem. Svi su se oni potkozili na slican nacin, i to debelo. Vecina njih koje si spomenuo se izvuklo na "vrijeme" pa su pali u "zaborav" kojeg ne bi smjelo biti. Seksu se ocito vlast osladila, pa je ostao i do danas tako da nece, nadajmo se, pasti u zaborav.


registracija
10/2/11

racional, 08.03.11. 18:55

200 najbogatijih bilo je u FRANJINO vrijeme. Vrijeme je drugo, sada smo 2011. Sada imamo toliko bezobrazno lakoobogaćenih.Od onih Franjinih bogatih, ostala je njihova unučad, koja uživa blagodati HAHADEZEOVE pljačke.


registracija
29/12/09

natasasi, 08.03.11. 20:52

Oće li to govno završit na galgama ili barem u remetincu?


registracija
12/12/10

Klarens, 08.03.11. 21:30

UNUTARNJI TERMITI !!!
"Dejstvuju" VISHESLOJNO
I iz svih pravaca
SVE POLITICHKE PARTIJE
Bez izuzetka su u rukama KPJ !!!
I bile i ostale
Jer samo tako mogu nas guzit
TOTALNO !!!!


registracija
12/12/10

Klarens, 08.03.11. 21:31

Drekec se more farbat i parfimirat
Al znutra je i dalje KENJA !!!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 09.03.11. 16:37

Neka bude proklet dan kad je uopce osnovan taj pokret lopova zvani HDZ.


registracija
9/3/11

Masterminder, 09.03.11. 20:31

Da je pokojni krivoustac bio uistinu mentalno bolestan potvrdjuje činjenica da je Herr.Flicka imenovao za savjetnika. Interesantno je da je njegov lik i nedjelo jako brzo palo u zaborav, a svi znamo njegovu ulogu u cijeloj lopovskoj sagi. Vjerovatno će se netko u DORH-u sjetiti vrloga doktora i barem ga priupitati o nekim zbivanjima.


registracija
25/6/10

vidra, 10.03.11. 07:45

Mlitavi Bajić izbaci koju kost da se mali Hrvatići zabavljaju u nekim vremenskim razmacima i tako vrijeme prolazi. Po tome se vidi koliko smo i mi mali inventivni i stoički podnosimo sve nepravde, koje nam bolesni umovi prirede. Zato zdušno navijam za ove mlade, koji su smogli snage i traže promjene.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 11.03.11. 20:17

Zaboravili ste najbitnije da je pokojni Tuđman u Pašaliću vidio i potvrđivao izgubljenog sina,te imao bezgranično povjerenje.gledajte dublje,zaronite u sebe,i pokojni Tuđman,kao i gospođa Kosor željeli su i žele biti očevi i majke domovine,a kako im to njihove obitelji ne dozvoljavaju,svoju su projekciju skrenuli na narod,misleći zadovoljiti svoje krivo utemeljene roditeljske ambicije od početka.ljudi koji u vlastitom domu nemaju glavnu ulogu,ne mogu je aktivirati niti prema narodu.sve započinje iznutra prema van i ponovno se nutrini vraća.


registracija
29/11/09

Ivis, 13.03.11. 18:00

PITAJTE JACU JER ONA ZNA SVE! Bila je zapisnicar!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika