10.03.2011. / 16:14

Autor: Nacional.hr

Najavljene ustavne promjene u Jemenu i Maroku

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh najavio je plan promjene ustava i prelaska na parlamentarni sistem

Jemenski predsjednik Ali Abdullah SalehJemenski predsjednik Ali Abdullah SalehJemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh najavio je plan promjene ustava i prelaska na parlamentarni sistem, izvještava BBC.

U televizijskom obraćanju narodu izjavio je kako će ove godine biti raspisan referendum o spomenutim mjerama i novom izbornom zakonu. Državna televizija prekinula je redoviti program kako bi prosvjednici vidjeli tu predsjednikovu objavu. "Vlada izabrana od parlamenta preuzet će državne izvršne vlasti", rekao je Saleh. Najavio je ubrzanje procesa decentraliziranja moći u zemlji. Iako je jučer ranjeno i ozlijeđeno više od 80 prosvjednika, predsjednik nastavlja "mi smo naredili sigurnosnim snagama da nastave sa zaštitom svih demonstranata, bilo da su pristalice legitimnih vlasti ili opozicije".

Ovo obećanje dano je nakon tjedana prosvjeda kojima se traži njegovo odstupanje nakon 32 godine na vlasti. U demonstracijama ubijeno je oko 30 ljudi. Prosvjednici su odbili prijašnje ponude predsjednika kako se više neće kandidrati za predsjednika 2013. godine i da se formira zajednička vlada. Jemenska republika nastala je spajanjem Sjevernog i Južnog Jemena 1990. godine. Saleh je vodio Jemensku Arapsku Republiku ili Sjeverni Jemen od 1978. godine, kada je došao na vlast vojnim udarom. Izravni predsjednički izbori prvi put su održani 1999. godine.

Podsjetimo se kako kako je kralj Maroka, Muhamed IV, isto obećao 'opsežne ustavne reforme'. U svom prvom javnom govoru nakon prošlomjesečnih prosvjeda u zemlji kralj je rekao kako će 'proširiti individualne i zajedničke slobode'. Najavio je kako će moć predati premijeru kojeg bi trebao izabrati parlament. Tim potezima pokušao je odgovoriti na zahtjeve demonstranata, koji traže i prijenos moći na novoizabranu vladu. Kazao je kako će više ovlasti dati i regijama u zemlji što će pomoći ustrojavanju 'modela demokracije i razvoja'. Odluku marokanskog kralja pozdravili su i bivši kolonizatori, a danas gospodarski partneri, Francuska i Španjolska.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika