21.03.2011. / 16:03

Autor: Nacional.hr

Mravi predviđaju potrese?

Schreiber je dve godine sa svojim kolegama promatrao mrave i primjetio je da mijenjaju ponašanje neposredno prije nekog većeg potresa u blizini

Ilustracija(Wikipedia)Ilustracija(Wikipedia)Nova istraživanja su pokazala da mravi možda mogu predvidjeti potrese. Ulrich Schreiber, geolog Sveučilištu u Duisburg- Essenu u Njemačkoj tvrdi da se crveni šumski mravi vole nastanjivati na rasjedima tj na mjestima na kojima se česti potresi i da se na temelju njihovog ponašanja može predvidjeti potres, prenosi Earth Times.

Na rasjedima dolazi do trenja između tektonskih ploča i mravi takva mjesta vole zbog plinova koji ih griju. Schreiber je dvije godine sa svojim kolegama promatrao mrave i primijetio je da mijenjaju ponašanje neposredno prije nekog većeg potresa u blizini. Mravi se tada češće pojavljuju na površini i imaju neobično noćno ponašanje. Schreiber je promatrao mrave u Italiji i u Istanbulu i svugdje je primijetio da se ovi mravi nastanjuju na rasjedima pa zato smatra da bi se pomoću njih moglo predvidjeti potrese, no ne slažu se svi s njim.

Stručnjak za mrave Alfred Buschinger smatra da Schrieber nije u pravu jer mravi tijekom zime ostaju u mravinjaku pa njihovo ponašanje ne može služiti za predviđanje potresa. Specijalist za potrese, Heiko Woith također je skeptičan prema predviđanju potresa pomoću mrava jer tvrdi da se potresi ne mogu predvidjeti ni pomoću uređaja ni pomoću životinja.

Vezane vijesti

Tlo i dalje podrhtava u Emiliji Romagni

Tlo i dalje podrhtava u Emiliji Romagni

Trideset sedam novih potresa, od kojih je najjači magnitude 2,7, pogodilo je u noći sa srijede na četvrtak pokrajinu Emiliju Romagnu na sjeveroistoku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika