Objavljeno u Nacionalu br. 801, 2011-03-22

Autor: Zrinka Ferina

Brešanov svećenik buši kondome

FILM 'SVEĆENIKOVA DJECA' DOBIT ĆE OVE GODINE najviše novca od HAVC-a, a redatelj otkriva o čemu se u filmu radi

Vinko BrešanVinko BrešanProšlog je tjedna Hrvatski audiovizualni centar objavio rezultate natječaja za financiranje za 2011. godinu prema kojima je u kategoriji igranog filma najveću svotu od 4,9 milijuna kuna dobio film “Svećenikova djeca” koji će režirati Vinko Brešan. Riječ je o filmu po motivima istoimene drame Mate Matišića a Brešan ga svrstava u žanr mediteranske otočke komedije. “Radnja filma je smještena u današnje vrijeme i događa se u malom otočkom mjestu gdje se mladi svećenik susreće s problemom izumiranja otoka, a dodatno ga je uznemirilo odobrenje upotrebe kondoma pape Benedikta.

Stoga on u dogovoru s prodavačem na kiosku odluči doskočiti tom problemu tako da probuše sve kondome prije prodaje. U akciju se priključi i mjesni apotekar te oni zajedno uspiju sasvim iskorijeniti kontracepciju na otoku. Njihova akcija počne davati plodove, no potom izmakne kontroli i počnu se događati nevolje. U cijelu priču se zatim uključe biskupi, HDZ, SDP, HRT i tu nastaje kaos”, otkriva redatelj koji se proslavio komedijama “Kako je počeo rat na mom otoku” i “Maršal”. Film “Svećenikova djeca” druga je suradnja Vinka Brešana i Mate Matišića, koji mu je bio koscenarist na njegovu filmu “Nije kraj”. Ovaj put ga je Matišićev tekst, kako sam kaže, privukao jer je riječ o rasnom dramskom piscu koji je sklon humoru pri obradi važnih i ozbiljnih tema te mu odgovara po senzibilitetu. Iako sam spomen otočke komedije odmah asocira na Brešanove najveće uspješnice, on napominje da “Svećenikova djeca” nemaju dodirnih točaka s njima:

“Ovaj film nema veze s ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, s ‘Maršalom’ možda ima malo sličnosti, no otad je prošlo neko vrijeme i ja sam ostario, nisam više ista osoba.” Unatoč tome, Vinko Brešan još uvijek snimanje filmova doživljava kao najljepši posao na svijetu, ali napominje da je prokletstvo tog posla traženje novca. “Još je Orson Welles kazao da je najviše vremena u životu potrošio na tražanje novca, a najmanje na snimanje filmova”, govori Brešan dodajući kako je za taj dio zadužen producent filma Ivan Maloča. Iako je već u medijima potenciran kao film koji će HAVC najizdašnije sufinancirati, sam Vinko Brešan pojašnjava:

“Nisu tu velike razlike u svotama. Petranović je dobio 4,7 miljuna, Nola 4,6, Schmidt 4,2 milijuna kuna. K tome, to je samo pola novca potrebnog za film. Mi tek sad krećemo zatvarati financijsku konstrukciju tako da ćemo tražiti koproducente izvan Hrvatske koji bi na svaku kunu HAVC-a trebali dati još najmanje kunu.” Okvirni budžet koji će mu biti potreban za snimanje “Svećenikove djece” je oko 10 milijuna kuna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika