27.03.2011. / 13:09

Autor: Deutsche Welle

Radioaktivnost u Fukushimi povećana deset milijuna puta

Situacija u japanskoj nuklearki Fukushima je potpuno izvan kontrole. Radioaktivnost u reaktoru 2 je deset milijuna veća puta veća od normalne, javio je koncern Tepco. Sanacija reaktora je obustavljena.

Zračni pogled na Fukushimu (Reuters)Zračni pogled na Fukushimu (Reuters)Radiaoktivnost u Fukushimi je dramatično porasla. Na reaktoru dva je deset milijuna puta veća od normalne, objasnio je koncern Tepco u nedjelju. Radovi na sanaciji oštećenih reaktora zbog sigurnosne situacije su morali prestati i radnici su se morali povući.

Izmjerena radioaktivnost kontaminirane vode je također ekstremno povećana, u odnosu na to kada reaktor radi normalno, javlja jedna japanska agencija pozivajući se na izvore iz Tepca.

More sve više kontaminirano

Agencija za sigurnost reaktora (NISA) javlja da je u vodi na reaktoru 2 izmjerena vioska koncentracija izotopa joda 134, što ukazuje na oštećenja reaktora. Prema ranijim informacijama voda u reaktoru je bila visoka dva metra.

Također i more oko Fukushime je sve jače kontaminirano. U nedjelju je izmjereno zračenje 1850 puta veće od uobičajenog. U međuvremenu su brojne brodske kompanije za prijevoz tereta savjetovale svojim brodovima da izbjegnu luku Tokijo.

Timovi za sanaciju u Fukushimi napreduju jako malim koracima. Također i u reaktorima 1, 3 i 4 zagađena voda je označena kao opasna po život. Tepco je tijekom vikenda pokušavao ispumpati vodu, kako bi se nastavili radovi na razvlačenju mreže dalekovoda i osiguralo hlađenje reaktora.

U radioaktivnoj vodi nekoliko radnika je teško ozračeno. Tijekom tjedna tri su radnika koji su stajali u radioaktivnoj vodi sa teškim opekotinama primljeni u bolnicu. Sada su prebačeni na tretman u specijalnu kliniku.

Ignorirali signale za uzbunu

Tepco je priznao da radnike nije upozorio na visoku koncentraciju radijacije u vodi. "Da je razmjena informacija bila dobra, nesreća se mogla spriječiti", rekao je direktor Tepca japanskom dnevniku Yomiuri. On je također naglasio i da je dio radnika ignorirao signale za uzbunu. Državni tajnik japanske vlade Yukio Edano rekao je u jednoj televizijskoj emisiji da radioaktivna voda "skoro sigurno" curi iz jezgra reaktora.

Hlađenje reaktora 1, 2 i 3 obavljalo se u jednom trenutku slatkom umjesto morskom vodom. Ali, u nedjelju se reaktor 4 ponovo pokušao hladiti morskom vodom, priopćila je agencija Nisa. Kapaciteti su, kaže, ograničeni i u reaktoru 1 radi samo jedna pumpa.

Zbog straha od radioaktivnog zračenja u Japanu ekstremno su podignute mjere predostrožnosti. U skloništa se primaju samo izbjeglice koje dolaze iz 20 kilometara široke zone oko Fukushime, a podvrgavaju se kontroli zbog radioaktivnog zračenja. Liječnici su, kako javljaju japanski mediji, počeli izdavati potvrde ljudima koji su testirani na radijaciju i za koje je utvrđeno da nisu ozračeni.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kan priznao odgovornost države za Fukushimu

Kan priznao odgovornost države za Fukushimu

Bivši japanski premijer Naoto Kan, koji je bio na toj dužnosti u vrijeme nuklearne nesreće u Fukushimi, priznao je u ponedjeljak odgovornost države u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 27.03.11. 13:52

Strašno, Japanci baš nemaju sreće s nuklearnom tehnologijom u svojoj povijesti. :(

Iako je bilo iznimno lakomisleno izgraditi nuklearnu elektranu sa 6 (!) reaktora na obali oceana gdje se zna da je mogućnost tsunamija vrlo realna.


registracija
9/3/10

nostradurus, 27.03.11. 14:18

A pazi genijalaca, izgradili su je na obali otvorenog oceana - nedaleko od ogromnih rasjeda u moru. A da su je samo podigli 50m iznad razine mora stvar bi bila sasvim drugačija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika