31.03.2011. / 10:03

Autor: Totalsport

Eurocup: Cedevita izborila Final Four; Petrović: Ovo graniči sa znanstvenom fantastikom

Cedevita je tako postala prva hrvatska momčad od samostalnosti koja se plasirala na Final Four nekog europskog kupa

Aleksandar PetrovićAleksandar PetrovićKošarkaši Cedevite plasirali su se na Final Four Eurocupa, drugog europskog klupskog natjecanja po kvaliteti. Zagrepčani su i u uzvratu svladali Estudiantes (81-72) i u polufinalu završnog turnira u Trevisu će igrati protiv ruskog UNIKS-a.

Cedevita je u Madrid doputovala s devet koševa prednosti iz prve utakmice (90-81), a odličnom je igrom u uzvratu ostavila španjolsku momčad bez prave prilike da taj zaostatak nadoknadi. Istina, Estudiantes je utakmicu otvorio s 14-6, ali momčad Aleksandra Petrovića brzo se pribrala i na krilima Braceyja Wrighta zaključila prvu četvrtinu s minimalnom prednošću (26-25).

Suzbila je Cedevita i novi nalet Estudiantesa (36-30), a na odmor je otišla s minusom od jednog koša (42-41). Treba spomenuti da je Wright prvih 20 minuta završio s čak 20 poena i bio apsolutno prvo ime dvoboja u tim trenucima.

U nastavku su se probudili i njegovi suigrači i u ključnim trenucima tricama zatrpavali koš domaćih. Prednost Cedevite je postajala sve veća, sve do konačnih plus devet, odnosno plus 18 kad se zbroje obje utakmice.

Wright je utakmicu zaključio s 24 poena i 11 skokova, Vedran Vukušić je dodao 15 koševa, a Dontaye Draper 13 uz pet asistencija. Kod domaćih je najefikasniji bio Hernan Jasen s 12 poena.

Cedevita je tako postala prva hrvatska momčad od samostalnosti koja se plasirala na Final Four nekog europskog kupa. Na putu do finala završnog turnira u Trevisu (16. i 17. travnja) će joj stajati UNIKS s kojim je već igrala u skupini u drugoj fazi ovog natjecanja. U Zagrebu je izgubila s 94-76, a u Kazanu je slavila s 88-84.

Final Four je uhvatio i domaćin turnira Benetton koji je u uzvratu na svom parketu pobijedio njemački Göttingen s 84-62 (prva utakmica 66-66). U momčadi našeg Jasmina Repeše dva je poena i osam skokova za 24 i pol minute upisao Hrvoje Perić, dok Sandro Nicević nije igrao.

Petrović: Ovo graniči sa znanstvenom fantastikom

- Ovo što smo napravili graniči sa znanstvenom fantastikom - izjavio je nakon gostujuće pobjede protiv Estudiantesa i plasmana na Final Four Eurocupa trener košarkaša Cedevite Aleksandar Petrović.

Zagrepčani su prošlotjednu domaću pobjedu (90-81) potvrdili i u srijedu u Madridu (81-72) i osigurali plasman na završni turnir koji će se 16. i 17. travnja održati u Trevisu. Cedevita će u polufinalu igrati protiv ruskog UNIKS-a.

- Sve što smo prošli ove sezone, sada se isplatilo. Nakon 20 godina Hrvatska ima predstavnika na Final Fouru nekog europskog kupa, a igrači su najveći razlog što je Cedevita uspjela doći do Trevisa. Najvažnije je bilo izdržati u prve dvije ili tri minute. Igrači koji nisu igrali previše ponijeli su veliki teret u ovoj utakmici. Vedran Vukušić je bio sjajan nakon mjesec dana bez treninga, danas je postigao ključne koševe, a Tomislav Petrović je u dvije utakmice protiv Estudiantesa pokazao da može biti igrač odluke - istaknuo je trener Cedevite.

Spomenuti Vukušić je, pak, dodao:

- Vidjeli smo u prvoj utakmici da Estudiantes ima problema s branjenjem pick-and-rolla, tako da smo napadali cijelo vrijeme. Možda se to činilo pomalo glupim, ali pogađali smo svaki put. Nitko nije očekivao da ćemo doći u Madrid i dominirati svih 40 minuta kao što jesmo. Mislim da i protiv UNIKS-a imamo šansu za pobjedu. Dokazali smo u skupini da možemo igrati protiv njih. U normalnom bi slučaju oni bili favoriti, ali na Final Fouru nikad nema favorita.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika