04.04.2011. / 10:06

Autor: Deutsche Welle

Život u strahu: Metropole kojim "prijete" potresi

Trenutno se strahuje od toga da bi vjetar mogao donijeti radioaktivne čestice do područja Tokija u kome živi 35 milijuna ljudi. Međutim, na njih vreba još veća opasnost ispod zemlje – potencijalno katastrofalan potres.

Potres može pogoditi bilo koji dio svijeta, ali su posljedice različitePotres može pogoditi bilo koji dio svijeta, ali su posljedice različiteNa temelju analiza Zemljine kore i podataka o ranijim potresima geofizičari sa priličnom sigurnošću procjenjuju da će područje Tokija tijekom sljedećih desetljeća zadesiti razoran potres. Razlog je u napetosti koja raste ispred obale Japana - u podvodnoj pukotini Filipinska i Pacifička ploča ulaze ispod Euroazijske ploče i pri tom zapinju jedna o drugu.

Prije 88 godina u potresu snage 7,9 stupnjeva na području Tokija poginulo je 140.000 ljudi. Otada vlada mir - prijeteći mir jer nastaje nova zategnutost, tako da neki stručnjaci o Tokiju govore kao o „gradu koji čeka smrt".

Opasni rubovi kontinentalnih ploča

Međutim, Japan je samo jedna od zemalja koje se „tresu". Do potresa, teorijski, može doći na svakom mjestu u svijetu, ali su oni mnogo češći na rubovima kontinentalnih ploča. Više od 95 posto potresa dešava se duž tihooceanskog „vatrenog pojasa", u regijama u kojima se Australijska, Indijska, Arapska i Afrička ploča podvlače pod sjeverniju Euroazijsku ploču. Također, posebno je trusno područje od Kine, preko Nepala, Irana do Turske i jugoistočne Europe.

Mnogi od tih dijelova svijeta gusto su naseljeni, naselja su često na obalama i ugrožena su od eventualnog tsunamija. Prvo u industrijski razvijenim, a zatim sve više i u zemljama ubrzanog razvoja nastajali su veliki gradovi, često megagradovi.

Među tim gradovima, prema procjenama geofizičara, najugroženiji je glavni grad Nepala Katmandu koji ima „samo" milijun stanovnika. Izuzetno su ugroženi i Delhi, Mumbaji, Manila, Islamabad, Teheran, Jakarta, Bandung, Karači, Istanbul, Izmir, Bogota, Mexico City, Guatemala City, San Salvador, Kito i Lima. U industrijski razvijenim zemljama pored Tokija posebno je ugrožen Los Angeles.

Nema preciznih prognoza

Opasnost je poznata, ali točno kada i gdje bi moglo doći do razornog potresa je neizvjesno i ne može se predvidjeti. Kada je riječ o visokorazvijenim zemljama stručnjaci kreću od toga da bi razorni potres mogao izazvati ogromnu materijalnu štetu. Bile bi oštećene ili uništene skupe stambene i poslovne zgrade i industrijska postrojenja. Točnih procjena nema, ali se, recimo, u slučaju razornog potresa u Tokiju računa na štetu koja bi mogla doseći tri tisuće milijardi dolara, plus kolateralna šteta u svjetskom gospodarstvu. Međutim, broj ljudskih žrtava ne bi morao biti veliki, jer se u razvijenim zemljama vodi računa o opasnosti od potresa i primenjuju se visoki standardi u izgradnji.

S druge strane, u zemljama ubraznog razvoja materijalna šteta ne bi bila tako velika, ali se računa da bi moglo biti daleko više žrtava - upravo zbog tih standarda u građevinarstvu.

Ugroženost i rizik

Kakve će biti posljedice potresa zavisi prije svega od njegove magnitude, tj. ukupne količine oslobođene energije. Kako se u izradi skale koriste logaritmi potres magnitude 6 znači deset puta jače ljuljanje tla i za više od trideset puta veću oslobođenu energiju nego u slučaju potresa magnitude 5.

Određenu ulogu kod stupnja razaranja ima i udaljenost epicentra, dubina žarišta, struktura tla između epicentra i površine. Najzad, nije bez značaja ni način izgradnje - jesu li zgrade od skupih materijala, koliko su visoke, da li je njihova konstrukcija kruta ili fleksibilna?

Najzad, geofizičari prave razliku između stupnja rizika i ugroženosti - neko područje u pustinji može biti veoma ugroženo, ali je rizik ravan nuli, jer tamo nema ničeg osim pjeska.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tlo i dalje podrhtava u Emiliji Romagni

Tlo i dalje podrhtava u Emiliji Romagni

Trideset sedam novih potresa, od kojih je najjači magnitude 2,7, pogodilo je u noći sa srijede na četvrtak pokrajinu Emiliju Romagnu na sjeveroistoku… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 04.04.11. 11:48

Klimatske promjene su u RAZVOJU
********************************************
Spaljivanje FOSILNI GORIVA u jednoj minuti
u cijelom svijeti
1. Spaljivanje ugljena 12 190 tona u 1 minuti
2. Spaljivanje nafte 59 160 kubicni metara u 1/min
3. Spaljivanje plina 5 559 390 kubicni metara u
jednoj minuti i kad se sve to matematicki izracuna
u toplinskim kubicnim metrima i dobivamo uzasnu
brojku goleme toplinske volime u prostorima slozenosti.
Stvaranje goleme topline pomocu koje se izlijeva
SILA TEZA u svemir danas nam to svjedoce razni
dogadjaji na zemljinoj povrsini kore, kad padanu
kise veceg razmjera u vecim bujicama jer voda lakse prodire u zemlju i vodene bujice lakse ispred sebe i ispod sebe nose na povrsini zemlje.
Dolazi do klizista zemljista zbog toga sto je oslabila SILA TEZA koja nemoze cvrsto drzati na zemljinoj povrsini kore, u jednom susretu sa par
Geofizicara sam zamolio da izracunaju koliko
kubicni metara topline se dobije od navedene
brojke spaljivanjem FOSILNI GORIVA na to
moje pitanje nisam dobio odgovor od geofizicara.
Zbog slabljenja SILA TEZA sjeverni i juzni polovi se primicu jedan drugome stvarajuci nas planet
u spiralnom obliku, ekvatorski promjer se povecava u nasoj planeti zemlji i zbog toga nastaju cesti razni potresi i vremenske nepogode.
Danas bi morale sve zemlje sa obadvije strane
ekvatora poceti izgradjivati plivajuce tvornice pitke vode da bi mogle prezivjeti u buduce, a osobito
to vazi za ISLAND + NOVI ZELAND ++ JAPAN i
KOREJU jer su oni na takvim tockama nemira od
dviju kora koje se nemogu sloziti zbog priblizavanja sjevernog i juznog pola.
Matematicki racunato moglobi doci do velike krhotine u Euroazijskoj kori, ujedno bi doslo do
goleme pukotine izmedju Ekvatorske nule prema
sjevernom polu do CETRDESET STUPNJEVITE
povrsine u euroazijskoj kori + pukotine bi se
pojavljivale izmedju 30 do 40 u stupnjevima prema
sjevernom polu.
I danas se mnogi fizicari koji su za nuklearke pitaju
sto ce biti sa tim nuklearkama kad one u tim
nepogodama pocnu iskakati iz svoji ljuljacki, jer
danas ne postoji nikakvo osiguranje za nuklearke
na ovoj nasoj planeti zemlji.

Pitam se zasto su mnogi fizicari za nuklearke
danas najveci neprijatelji novog otkrica
SLOBODNOG IZVORA SNAGE koji moze zamjeniti fosilna i ne-fosilna gariva plus i nuklearke, jer SLOBODNI IZVOR SNAGE koristi
Fuziju sa SILOM GRAVITACIJE,
Slobodni izvor snage nikad ne prestaje raditi sve dotle dok postoji SILA TEZA u nasoj planeti zemlji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika