15.04.2011. / 07:05

Autor: Nacional.hr

Život se na kopno iz mora preselio prije nego što se do sada mislilo

Znanstvenici tvrde da se malo zna o životu izvan mora, no sigurni su da su se eukarioti iz mora preselili prvo u jezera,a tek onda na kopno

Život se iz mora na kopno preselio pred milijardu godinuŽivot se iz mora na kopno preselio pred milijardu godinuŽivot na Zemlji je potekao iz oceana, no nedavno pronađeni fosili su otkrili da su kompleksniji organizmi, poput algi, iz mora na kopno prešli ranije nego što se to mislilo, prenosi MSN.

Smatra se da su ovi organizmi na kopno došli pred oko 1 milijardu godina i prema novim otkrićima duže su evoluirali na kopnu, tj. u slatkoj vodi, nego što se to do sada mislilo. Najraniji kompleksni oblici života, eukarioti, pretci su svih životinja, ljudi, gljivica i jednostaničnih životinja. Ovi organizmi su se razmnožavali miješajući svoje gene i od sunčeve svjetlosti su stvarali energiju potrebnu za život.

Pretpostavlja se da su slatkovodni eukarioti nastali od eukariota iz mora. Znanstvenici tvrde da se malo zna o životu izvan mora, no sigurni su da su se eukarioti iz mora preselili prvo u jezera,a tek onda na kopno. Znanstvenici tvrde da ovo nije trivijalno otkriće jer to znači da su biološke aktivnosti u jezerima u prošlosti imale važan utjecaj na biokemijske cikluse na cijelom svijetu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika