19.04.2011. / 08:00

Autor: Nacional.hr

Nova studija - Facebook i tweetanje štetni za mozak

Znanstvenici sa Kalifornjskog Sveučilišta iz San Francisca prošli su tjedan objavili studiju u kojoj su predstavili dokaze da multitasking, odnosno obavljanje više radnji istovremeno, smeta kratkoročnom pamćenju

IlustracijaIlustracijaMeđu znanstvenicima raste zabrinutost da izumi nove tehnologije poput e-maila, sms poruka, tweetanja ili Facebooka, nisu dobre za mozak slično kao što previše šećera ili masti nije dobro za tijelo, prenosi San Francisco Chronicle.

Znanstvenici sa Kalifornijskoga Sveučilišta iz San Francisca prošli su tjedan objavili studiju u kojoj su predstavili dokaze da multitasking, odnosno obavljanje više radnji istovremeno, smeta kratkoročnom pamćenju. No, odvlačenje pozornosti pomoću mobitela ili internetskih društvenih mreža može smetati i dugoročnom pamćenju i mentalnoj izvedbi. U studiji objavljenoj 2009. je pokazano da oni koji često rade više stvari od jednom, imaju lošije rezultate na testovima koji od njih zahtijevaju da preskaču s jednog zadatka na drugi, od onih koji nisu toliko skloni multitaskingu. Razlog tome je to što im nevažne informacije lakše odvlače pozornost.

Psihijatre brine to što su neke osobe toliko opsjednute sa tehnologijom da se ponašaju poput ovisnika i nisu u stanju da se tehnološkim "dražima" odupru pa čak ni onda kada im ona šteti. Takve se osobe često teško usredotočuju i teško im je bez prekida, tijekom kojeg odu na internet ili se dopisuju preko sms-a, pročitati knjigu ili pogledati film do kraja. Znanstvenici zato preporučuju da svi povremeno ugase mobitele i kompjutore i u miru se usredotoče na neke dnevne aktivnosti, poput čitanja knjige.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika