19.04.2011. / 17:06

Autor: Hina , Nacional.hr

UNICEF: 20 djece ubijeno u Libiji, 26 u Jemenu

"Pedeset dana od izbijanja sukoba u Misrati, pojavljuje se cjelovita slika dječjih žrtava - daleko gora nego što smo strahovali i zacijelo će biti i gora ako se ne proglasi prekid vatre", rekla je UNICEF-ova glasnogovornica Marixie Mercado

Foto: ReutersFoto: ReutersNajmanje 20 djece ubijeno je dosad u opkoljenome gradu Misrati na zapadu Libije, objavio je u utorak u Ženevi UN-ov fond za djecu (UNICEF), a izvan te zemlje stanje je najteže u Jemenu gdje je u dvomjesečnoj pobuni ubijeno najmanje 26-ero djece.

"Pedeset dana od izbijanja sukoba u Misrati, pojavljuje se cjelovita slika dječjih žrtava - daleko gora nego što smo strahovali i zacijelo će biti i gora ako se ne proglasi prekid vatre", rekla je UNICEF-ova glasnogovornica Marixie Mercado.

"Potvrđena je smrt najmanje 20-ero djece, a mnogo više ih je ranjeno šrapnelima iz minobacača i vatrenim oružjem", rekla je glasnogovornica novinarima u Ženevi, javlja Reuters.

Najmlađa žrtva je devetmjesečno dijete, a većina djece ubijene zadnja dva tjedna bila su mlađa od 10 godina, rekla je pozivajući se na podatke liječnika iz Misrate.

"Mnoga druga djeca traumatizirana su onim što gledaju i čuju", rekla je Mercado.

Snage libijskog vođe Moamara Gadafija pojačale su u utorak napade na Misratu gdje je stanje dramatično, kazali su ondje raspoređeni liječnici Arapskog medicinskog saveza i upozorili da je bolnica od 120 kreveta "pretrpana".

"Izvan Libije, o kojoj i nemamo cjelovite podatke, Jemen je mjesto gdje je palo najviše dječjih žrtava ili ima ranjene djece zbog političkih sukoba" u regiji, rekla je Mercado, prema francuskoj agenciji AFP.

Između "18. veljače i 18. travnja najmanje je 26-ero djece ubijeno, većinom su ubijeni pravim streljivom", a najmanje 36-ero djece ranjeno je pravim metcima.

U nasilnim sukobima tijekom narodnih prosvjeda kojima oporba i njezini pristaše zahtijevaju ostavku predsjednika Alija Abdalaha Saleha, koji vlada Jemenom 32 godine, ranjeno je 47-ero djece.

UNICEF je izvijestio da je 763-je djece bilo izloženo štetnome djelovanju suzavca.

U Jemenu je od kraja siječnja kada je izbila narodna pobuna ubijeno 125 osoba.

Vezane vijesti

Dva dana žalosti u Argentini zbog željezničke nesreće

Dva dana žalosti u Argentini zbog željezničke nesreće

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez proglasila je dvodnevnu žalost zbog nesreće prigradskog vlaka u Buenos Airesu u kojoj je poginulo 50… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika