22.04.2011. / 07:30

Autor: Nacional.hr

Pesticidi smanjuju inteligenciju djece još u maternici

Timovi istraživača su primijetili da smanjenu inteligenciju imaju samo djeca koje su prije rođenja bila izložena pesticidima, ali ne i djeca koja su pesticidima izložena nakon rođenja, što vjerojatno znači da su pesticidi utjecali na razvoj mozga nerođenog djeteta

IlustracijaIlustracijaTri odvojene studije su pokazale da izloženost djece pesticidima prije rođenja može smanjiti njihovu inteligenciju, prenosi Yahoo.

Dvije studije su provedene u New Yorku, a jedna u Kaliforniji i tim sa kalifornijskoga Sveučilišta Berkeley je otkrio da se za svako deseterostruko povećanje izloženosti pesticidima prije rođenja, inteligencija djece do 7 godina na testovima smanjuje za 5,5 bodova. Istraživačka timovi su skupljali urin majki i testirali razinu chlorpyrifosa, jednog od sastojaka insekticida znanih kao organofosfati za koje se zna da su otrovni za moždane stanice. U SAD-u je ovaj insekticid zabranjen 2001. no, do tada je bio jedan od nakorištenijih insekticida.

Sveučilište Columbija je ispitalo 265 djece sa područja New Yorka koji su rođeni prije zabrane 2001.i povećana razina chlorpyrifosa u krvi takve djece je bila povezana sa slabijim rezultatima na testovima inteligencije. Timovi istraživača su primijetili da smanjenu inteligenciju imaju samo djeca koje su prije rođenja bila izložena pesticidima, ali ne i djeca koja su pesticidima izložena nakon rođenja, što vjerojatno znači da su pesticidi utjecali na razvoj mozga nerođenog djeteta.

U SAD-u je nakon zabrane 2001. upotreba organofosfata pala za 50 posto, no chlorpyrifos se još uvijek koristi kao sastojak nekih pesticida.

Vezane vijesti

Studije: pčele se izgube zbog pesticida

Studije: pčele se izgube zbog pesticida

Znanstvenici su otkrili kako i niske doze pesticida škode pčelama i bumbarima koji se zbog njih ne mogu orijentirati i gube se. U dvjema studijama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika