24.04.2011. / 16:42

Autor: Hina

Basel: Tisuće ljudi na cvjetanju "cvijeta leša"

Nekoliko tisuće ljubitelja biljaka došlo je u švicarski grad Basel kako bi promatrali cvjetanje iznimno smrdljiva cvijeta titanskog amorfofalusa (amorphophallus titanum), javlja BBC u subotu.

Posjetitelji okupljeni oko "cvijeta leša" (Reuters)Posjetitelji okupljeni oko "cvijeta leša" (Reuters)Nekoliko tisuće ljubitelja biljaka došlo je u švicarski grad Basel kako bi promatrali cvjetanje iznimno smrdljiva cvijeta titanskog amorfofalusa (amorphophallus titanum), javlja BBC u subotu.

Botanički vrt u Baselu očekuje ukupno 10.000 posjetitelja koji će doći vidjeti takozvani "cvijet leš", poznat po svom smradu kojeg opisuju kombinacijom zagorjela šećera i trula mesa.

Biljka uzgojena u Baselu stara je 17 godina i sada je prvi put procvjetala, a uvenut će u roku od 72 sata nakon cvjetanja.

Brojnim posjetiteljima očito ne smeta njezin odvratan miris koji biljka širi oko sebe kako bi privukla kukce mesoždere.

Ovaj neobični cvijet, poznat i po jako rijetkom cvatu i visok dva metra, potječe sa Sumatre. Posljednji je u Švicarskoj procvjetao prije 75 godina.

Englesku inačicu njegova imena, 'Titan arum', skovao je poznati prirodoslovac Sir David Attenborough za BBC-jevu seriju "Privatan život biljaka", u kojoj je prvi put snimljeno i prikazano njezino cvjetanje. Attenborough je smatrao da stalo govorenje naziva 'amorfofalusa' nije primjereno na javnoj televiziji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika