27.04.2011. / 10:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Kardinal Puljić neće biti deložiran

Stan u nadbiskupskoj rezidenciji kojega je bivši režim dodijelio Fadilu Smajoviću kako bi iz njega špijunirao svećenike nikada nije bio niti nacionaliziran no prema odredbama Daytonskog sporazuma i naknadno donesenih zakona nije mogao biti vraćen Crkvi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je dopunu svoje ranije odluke o dodjeli zamjenskog stana obitelji Smajović koja je polagala pravo na dio stambenog prostora u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića u Sarajevu čime je ujedno otklonjena prijetnja mogućom sudskom deložacijom Crkve iz tog prostora, potvrdio je u utorak Hini glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

On je pojasnio kako je tijekom dana kardinal Vinko Puljić pismeno izvješten da je federalna vlada svoju raniju odluku dopunila novom u kojem je izrijekom navadeno kako će obitelj Smajović moći uknjižiti te potom prodati stan koji joj je dodijeljen kao zamjena za stambeni prostor u nabiskupskoj rezidenciji što su ga koristili prije rata.

U nabiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom drže kako je ovime otpala mogućnost deložacije iz dijela rezidencije kardinala Puljića najavljena iz općinskog suda u Sarajevu za kraj svibnja jer su sada rješeni apsolutno svi zahtjevi koje je obitelj Smajović postavila.

Razočarani su ipak razmjerama koji je cijeli problem poprimio a posebice postupcima obitelji Smajović kojoj, kako cijene, i nije bilo potrebno rješiti stambeno pitanje nego jednostavno prodati stan i uzeti novce.

"To je znak moralnog stanja tih ljudi", kazao je Tomašević.

Podsjetio je još jednom kako je Crkva bez ikakve svoje krivnje bila uvučena u dugogodišnji spor prouzročen nepravednim zakonima što su ih donosile ne samo vlasti u bivšem sustavu nego i one nakon rata.

Stan u nadbiskupskoj rezidenciji kojega je bivši režim dodijelio Fadilu Smajoviću kako bi iz njega špijunirao svećenike nikada nije bio niti nacionaliziran no prema odredbama Daytonskog sporazuma i naknadno donesenih zakona nije mogao biti vraćen Crkvi kao zakonitom vlasniku što je i dovelo do spora koji se na kraju morao rješiti političkom intervencijom.

"Takvim se zakonima uvelike legalizira nepravda i to nije dobro ni za jedno društvo jer generira nezadovoljstvo kod ljudi a do onda, kad-tad, dovodi do novih sukoba", upozorio je Tomašević.

Vezane vijesti

Kardinal o zločinima

Kardinal o zločinima

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić u propovijedi na misi, koju je predvodio na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u povodu Dana sjećanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika