Objavljeno u Nacionalu br. 406, 2003-08-26

Autor: Berislav Jelinić

Pozadina prodaje Generalturista

Sukob među nama je izmišljotina

Prodajom vlasničkog udjela u Dinersu i kupnjom Generalturista i Budget Rent-a-car agencije, tvrtki koje su bile u vlasništvu Dinersa, Maja Pećarević postaje vlasnikom jedne od najuspješnijih hrvatskih turističkih agencija: u razgovoru za Nacional zajedno s vlasnikom Dinersa Žarkom Kraljevićem poriče da su razlozi razdvajanja međusobne nesuglasice

Sukladno svojim dionicama, Maja Pečarević je u slučaju da je odlučeno da se isplati dividenda, samo prošle godine mogla dobiti nešto više od milijun euraSukladno svojim dionicama, Maja Pečarević je u slučaju da je odlučeno da se isplati dividenda, samo prošle godine mogla dobiti nešto više od milijun euraPromjene vlasničke strukture u Diners Clubu, Generlturistu i Budget rent-a-caru bile su prošloga tjedna sigurno najzanimljivije vijesti u hrvatskim poslovnim krugovima. Istoga trena krenule su u medijima i špekulacije o razlozima vlasničkih promjena koje bi trebale definitivno biti okončane sredinom sljedećega tjedna.

Žarko Kraljević i Maja Pećarević najavljuju daljnju suradnju Dinersa i Generalturista VLASNIČKI UDIO OD ŠEST MILIJUNA EURA Neslužbeno se doznaje da su dionice Maje Pečarević u Diners Clubu Adriatic vrijedile šest milijuna euraOdgovor na pitanje o pozadini vlasničkog razdruživanja Žarka Kraljevića i bračnog para Maje i Zorana Pečarevića, poslovni krugovi još i danas nagađaju te dvoje o razlozima transakcije u kojoj je Maja Pečarević prodala svoj udio u Diners Clubu Adriatic i kupila Generalturist i Budget Rent-a-car agenciju, firme koje su bile u vlasništvu Dinersa.

Vijest o promjeni vlasnika Generalturista dospjela je u javnost prije nekoliko dana, kada je Mario Zmajević, član Nadzornog odbora te firme i direktor Turističke zajednice grada Zagreba za Večernji list izjavio da je Nadzorni odbor Generalturista smijenio dotadašnju direktoricu Maju Rendulić (prije Generalturista bila je direktorica Čačićeva Aurum osiguranja). Na njeno mjesto Nadzorni odbor bio je postavio Maju Pečarević, a tada se doznalo da će ona preuzeti i kompletno vlasništvo nad tom kompanijom.

Maja Pečarević je u Diners Clubu Adriatic posjedovala 15,34 posto dionica. Većinski udio u toj kompaniji kontrolira Žarko Kraljević, koji osobno posjeduje 35,4 posto dionica, a smatra se da on stoji i iza 10,68 posto dionica koje posjeduje kompanija Prominter Ltd. Isto toliki udio dionica drži Julija Bernardić, dok ostatak drži više malih dioničara, od kojih svaki ima do 1 posto dionica.

Ti dioničari imali su, sukladno svojim dionicama, pravo sudjelovati i u raspodjeli dobiti koju je nakon oporezivanja ostvario Diners Club Adriatic. Samo u prošloj 2002. godini, dobit je iznosila 54.495.780 kuna. Taj fantastični poslovni rezultat, gdje je udio dobiti nakon oporezivanja dosegao čak 18,4 posto ukupnog prihoda kompanije, Diners Club Adriatic svrstao je na visoko 33. mjesto između 400 najuspješnijih hrvatskih kompanija.

Sukladno svojim dionicama, Maja Pečarević je u slučaju da je odlučeno da se isplati dividenda, samo prošle godine mogla dobiti nešto više od milijun eura. Takvu poziciju unutar te firme ona je odlučila zamijeniti kupovinom Generalturista. Riječ je o najpoznatijoj hrvatskoj turističkoj kompaniji koja je 2002. nakon oporezivanja ostvarila dobit od 580.610 kuna. Udio dobiti u ukupnom prihodu firme iznosio je skromnih 0,4 posto.

Maja Pečarević će Generalturist posve preuzeti tijekom idućeg tjedna, a ona je Nacionalu potvrdila da će tu kompaniju preuzeti zamjenom, odnosno prodajom svojih dionica u Diners Club Adriaticu. Ona Kraljeviću daje svoje dionice Dinersa, a on njoj za to svoje dionice Generalturista. Maja Pečarević će u toj transakciji, tvrde burzovni stručnjaci, uz dionice Generlturista dobiti i dosta novaca. Unutar Diners Cluba Adriatic neslužbeno doznajemo da su njene dionice u toj firmi vrijedile oko 6 milijuna eura.

Poslovni stručnjaci Nacionalu su potvrdili da se radi o zanimljivoj, pa i hrabroj poslovnoj odluci, jer je Maja Pećarević odlučila kupiti firmu koja zarađuje puno manje od one u kojoj je bila suvlasnik i mogla ostvarivati unosne dividende. Iz tih razloga i pojavila se sumnja u javnosti i dijelu medija da ona možda i nije svojevoljno napustila tu firmu, već da je do toga došlo radi nekih pomno skrivanih poslovnih razilaženja između nje i Kraljevića.

Neki njeni suradnici pak tvrde da je ona njima često govorila kako dionice treba prodavati kada neka firma ostvaruje sjajne poslovne rezultate te da ne treba dugo čekati, jer je teško kontinuirano ostvarivati sjajnu zaradu. S tog aspekta gledano, ona je zapravo povukla poslovni potez sukladan svojim uvjerenjima jer je prodala svoje dionice uprava sada kada Diners tako dobro stoji.

Nadzorni odbor Generalturista povratak Maje Pečarević na direktorsku funkciju izglasao je tako da je smijenio dotadašnju direktoricu Maju Rendulić dok je ona bila na službenom putu u Libiji, gdje se nalazila u pratnji predsjednika Republike Stipe Mesića zajedno s četrdesetak hrvatskih poslovnih ljudi. Istovremeno je iz Uprave Generlturista smijenjen njen član Josip Prka, inače predavač na Ekonomskom fakultetu i vlasnik poznatog ribljeg restorana Jadran u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Prema informacijama koje ima Nacional, on je sam tražio da se povuče zbog lošeg zdravstvenog stanja i oporavka od nedavnog kirurškog zahvata.

Neuobičajna smjena Maje Rendulić pobudila je najviše pažnje javnosti. Bivša direktorica Čačićeva Aurum osiguranja kada je dolazila prije nekoliko mjeseci, najavljena je kao veliko kadrovsko pojačanje. Nova vlasnica Generalturista Maja Pečarević je u razgovoru za Nacional i sama priznala da su okolnosti pod kojima je smijenjena bivša direktorica ipak bile pomalo nezgodne. Na taj način provedena smjena otvorila je vrata mnogim nagađanjima, među kojima su najglasnija one da je Maja Pečarević počela stavljati na rukovodeća mjesta svoj kadar, zamjenjujući ljude koji su došli po Kraljevićevoj liniji.

Kako sama Maja Pečarević objašnjava preuzimanje Generlaturista: “Turizam je hrvatska budućnost, a možda sam se i ja malo zasitila svog bivšeg posla. No nisam sigurna bi li mi ideja o preuzimanju Generalturista pala na pamet da u njemu nisam bila provela više od tri godine. Ja sam u Dinersu radila 12 godina. Kako se firma razvijala, mi smo 1999. odlučili kupiti Generalturist jer su njegovi tadašnji vlasnici, Zagrebačka banka i Croatia Airlines, odlučili prodati većinu svoje imovine koja im nije bila osnovni business. Istodobno smo bili kupili i Budget rent-a-car. To smo učinili zato što smo svojim članovima htjeli ponuditi nešto novo i zato što smo se htjeli poslovno razvijati. Jedan od uvjeta prilikom kupnje bio je taj da ja vodim taj posao. Tijekom posljednjih par godina mi smo Generalturist uspjeli poslovno podići i razviti. No taj me posao prilično iscrpio jer sam istovremeno radila i u Generalturistu, i u Dinersu. Koncem prošle godine odlučila sam da ta dva paralelna posla više ne mogu raditi. Tri i pol godine bila sam predsjednica uprave Generalturista i istovremeno zamjenica predsjednika uprave Diners Cluba Adriatic, a moj je suprug predsjednik uprave Budget rent-a-cara. Obje su se firme u svojim segmentima razvile u vodeće u Hrvatskoj, a Diners Club je nudeći zajedničke produkte osvojio velik dio tržišta i postao vodeća kartičarska kuća. Zato smo koncem prošle godine odlučili pronaći novu upravu, a ja sam se vratila u Diners. Nakon mog odlaska na tu funkciju bila je izabrana gospođa Rendulić. No kako smo nakon par mjeseci donijeli ovu odluku, ispalo je malo nezgodno jer je ona smijenjena vrlo brzo”, kaže Maja Pečarević.

Ona je pak za Nacional izjavila kako upravo zbog kvalitete svojih uposlenika s optimizmom gleda na budućnost Generalturista. “Nemamo namjeru otpuštati ljude, već zapošljavati nove. Zadovoljni smo sa svojim ljudima, jer su dobro obučeni i obrazovani. Generalturist je svakako naša najperspektivnija turistička agencija. Najveći broj poslovnica imamo na našoj obali. Njih nije bilo jeftino održavati, ali to se sada pokazalo dobrom odlukom, jer možemo primiti veliki broj gostiju. Modernizirali smo vozni park, naručili smo nove softvere, ali se i kadrovski popunili kvalitetnim i mladim ljudima. Zato imamo pravo biti optimistični, posebno zato što Hrvatskoj kao turističkom odredištu predviđaju svijetlu budućnost”, kaže Maja Pečarević.

Iako se govorilo o tomu da će Generalturist uskoro prodati svoju poslovnicu u Sloveniji, Maja Pečarević upravo na njoj bazira i dio svog poslovnog optimizma. Napominje i kako bi 15. rujna trebala biti otvorena i njihova poslovnica u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za Nacional Maja Pečarević i Žarko Kraljević posve su demantirali postojanje bilo kakvih njihovih nesuglasica. “Tek sada, nakon vlasničkog razdvajanja, između nas dvoje razvit će se još veća ljubav. Maju Pečarević sam pronašao i doveo u Diners, a sada kada su naše kompanije stasale, došlo je vrijeme i da se vlasnički razdvojimo. No ostat ćemo i dalje tijesno povezani. Vlasničko razdvajanje normalna je pojava u razvijenim zemljama. Mi smo tu vijest planirali objaviti kroz nekoliko dana, ali nakon pojave nekih senzacionalističkih napisa o navodnim intrigama pri razdvajanju, morali smo reagirati i nešto ranije no što smo planirali objaviti da je došlo do vlasničkih promjena u našim kompanijama,” izjavio je za Nacional Žarko Kraljević, čelnik Diners cluba Adriatic u Hrvatskoj.

Maja Pečarević također je demantirala postojanje sukoba sa Žarkom Kraljevićem. “To doista nije istina. Vjerujte, da je i dio onoga istina, što se špekuliralo zadnjih dana po medijima, danas sigurno ne bi zajedno s vama razgovarali i još se zajednički gospodin Kraljević i ja fotografirali”, izjavila je proteklog tjedna za Nacional Maja Pečarević, nova vlasnica turističke agencije Generalturist i Budget Rent-a-cara.

Kraljević je uvjeren da će suradnja između Generalturista i Dinersa biti dobra i ubuduće. No napomenuo je i to da je on i dalje ostao na funkciji predsjednika Nadzornog odbora Generalturista. A na toj funkciji, prema statutu društva, Kraljević bi i danas, teoretski gledajući, mogao s mjesta direktorice smijeniti Maju Pečarević, bez obzira na to što je ona vlasnik.

Poslovna biografija Maje Pečarević
Posljednjih 12 godina izravno surađuje sa Žarkom Kraljevićm

Maja Pečarević završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Od osamdesetih do devedesetih bavila se vanjskom trgovinom. Potom je sa suprugom Zoranom Pećarevićem 4 godine provela u Australiji, gdje je on bio predstavnik Hrvatske gospodarske komore. Početkom 90-ih počela je raditi u Dinersu, a tijekom 12 godina obnašala je u toj firmi više istaknutih funkcija.
Generalturist je tijekom 2002. ostvario je oko 160 milijuna kuna godišnjeg prometa, predviđa se da će tijekom 2003. njihove usluge koristiti više od 100 tisuća ljudi. Trenutno ima više od 300 zaposlenih u 40 poslovnica širom Hrvatske. 15. rujna otvara poslovnicu u Sarajevu, a već ima otvoreno predstavništvo u Sloveniji. Posjeduje 20-ak suvremenih autobusa, 10-ak jedrilica, te suvremeni informatički sustav kao platformu za razvoj i nadopunu poslovne ponude.

Kralj kartičarstva cijele regije
Kraljević je postao sinonim te vrste poslovanja

Kada se spomene Diners i kartičarenje u Hrvatskoj, tada svi prvo pomisle na Žarka Kraljevića koji je postao sinonim za tu vrstu poslovanja. Kraljević ne kontrolira Diners samo u Hrvatskoj, već i na cijelom području bivše Jugoslavije te u nekim istočnim zemljama kao što su Bugarska, Rumunjska pa čak i Albanija. Nekonvencionalnog ponašanja, s dva kompjutora u glavi, kako ga opisuju prijatelji, napravio je jedno od najvećih poslovnih carstava u Hrvatskoj te toj djelatnosti postavio vrlo visoke kriterije. Mnogi ga opisuju kao “self made man”. Poslovno je vrlo povezan s Zagrebačkom bankom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika