28.04.2011. / 14:12

Autor: Nacional.hr

Lee Scratch Perry, tata reggae-duba u klubu Boogaloo

Na koncertu će se predstaviti i DJ-ji i sound system kolektivi koji nastupaju na festivalima Seasplash i Outlook

Lee Scratch PerryLee Scratch PerryU petak u klubu Boogaloo nastupit će slavni glazbenik s Jamajke Lee Scratch Perry, za kojeg se smatra da je najzaslužniji za nastanak reggae glazbe i njezinih žanrova kao što je dub. Lee Scratrch Perry poznat je i kao producent i po svom inovativnom i eksperimantalnom radu u studiju.

Perry je započeo glazbenu karijeru 1950-ih godina radeći s s producentima Clementom Coxone Doddom i s Joeom Gibbsom a 1968. je osnovao svoju izdavačku kuću Upsetter Records kako bi producirao vlastitu glazbu. Tijekom nekoliko godina sa svojim bendom Upsetters snimio je brojne singlove koji su postali hitovi na Jamajci i u Velikoj Britaniji.

Tada je postao i poznat po svojim inovativnim producentskim tehnikama. Godine 1973. u svom dvorištu je sagradio studio Black Ark u kojem je do 1979. radio s glazbenicima kao što su Bob Marley, Junior Murvin i Max Romeo. Te godine je zapalio Black Ark jer je tvrdio da ima "loših duhova" a kasnije je govorio da ga je ucjenjivala mafija pa je morao pobjeći.

Nakon toga je otišao u Veliku Britaniju i kasnije u Švicarsku, gdje i danas živi s suprugom i dvoje djece. Perry još uvijek snima albume i često nastupa, a tijekom karijere surađivao je s grupama kao što su The Clash i Beastie Boys.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika