29.04.2011. / 12:41

Autor: Miroslav Sušnik

Legendarni kanadski prog-thrasheri Voivod po prvi puta u Hrvatskoj

Povod ovoj turneji i nastupu u Zagrebu je skoro objavljivanje live albuma grupe

Legendarni kanadski prog-trasheri Voivod nastupit će po prvi puta u Hrvatskoj i to 08. svibnja u zagrebačkoj Močvari.

Još od samih početaka 1982. stremili su nečem novom i drugačijem, pa su tako utjecaj novog vala britanskog heavy metala spojili s progresivnim rockom i hardcore-punkom, čija se eksplozija te godine proširila cijelim sjevernoameričkim kontinentom. Težnja glazbenim eksperimentima vrlo brzo ih je izdvojila iz gomile thrashera koji se pojavljuju na sceni, od kojih se razlikuju i tekstovima u kojima dominira vječita tema sukoba čovjeka i tehnologije koja prijeti zavladavati svijetom.

Do kraja osamdesetih nanizali su pet sjajnih albuma od kojih je "Nothingface" polučio značajan komercijalni uspjeh, nakon čega je uslijedila promotivna turneja po sjevernoameričkom kontinentu tijekom koje su im kao predgrupe nastupili bendovi koji će uskoro promijeniti izgled i zvuk rock glazbe - Faith No More i Soundgarden.

Turbulentne devedesete su obilježene stalnim promjenama članstva da bi se tijekom dvijetisućitih, uz originalne članove Snakea, Piggya i Awaya, ustalili u postavi s bivšim basistom Metallice i njihovim velikim fanom Jasonom Newstedom. Tragična smrt gitariste Piggya na neko ih vrijeme stavlja u hibernaciju, ali nakon što su 2009. objavili i njemu posvetili album "Infini" ponovo su se vratili turnejama i to u originalnoj postavi s Blackyem na basu te gitaristom Danom Mongrainom kao zamjenom za preminulog Piggya.

Povod ovoj turneji je skoro objavljivanje live albuma grupe koja i dalje uvjerljivo ruši granice žanrova dokazujući da su jedna od najoriginalnijih glazbenih pojava ikada proizašlih iz okrilja metala.

Ulaznice u pretprodaji (Dirty Old Shop, Rockmark): 120 kn, a 150 kn na dan koncerta na blagajni kluba.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika