02.05.2011. / 07:59

Autor: Totalsport

Bertone najavio: Kanonizacija Ivana Pavla moguća za nekoliko godina

Prije šest godina na pogrebu pape koji je u 27-godišnjem pontifikatu modernizirao sliku Katoličke crkve, vjernici su riječima "Santo subito" uputili poziv da ga se odmah proglasi svecem

Kardinal Stanislaw Dziwisz i kardinal Tarcisio Bertone uz lijes pape Ivana Pavla II. (Reuters)Kardinal Stanislaw Dziwisz i kardinal Tarcisio Bertone uz lijes pape Ivana Pavla II. (Reuters)Papa Ivan Pavao II. kojega je njegov nasljednik papa Benedikt XVI. u nedjelju beatificirao, mogao bi biti proglašen svetim "za nekoliko godina", rekao je u drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone u intervjuu za talijanski Rai Uno.

Na pitanje novinara o kanonizaciji pokojnog "poljskoga Pape", kardinal Bertone je odgovorio da će za to biti potrebno dokazati jedno čudo, primjerice izliječenje, koje će sa znanstvenog stajališta ocijeniti neobjašnjivim liječničko povjerenstvo, a o njemu će se izjasniti i teološko povjerenstvo te kardinali i biskupi - članovi Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih.

Dakle, "mislim da bi sigurno mogao biti kanoniziran za nekoliko godina", kazao je vatikanski državni tajnik koji je gostovao u emisiji Porta a Porta, prenosi AFP.

Sam proces beatifikacije Ivana Pavla II. bio je brži u odnosu na druge beatifikacije. Prije šest godina na pogrebu pape koji je u 27-godišnjem pontifikatu modernizirao sliku Katoličke crkve, vjernici su riječima "Santo subito" uputili poziv da ga se odmah proglasi svecem.

Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II. blaženim otvoren je u Vatikanu u lipnju 2005., a vođen je usporedo u Krakowu i Rimu. Sadašnji papa Benedikt XVI. nije čekao pet godina koliko je potrebno za otvaranje postupka koji vodi prema beatifikaciji, a svećenik Slawomir Oder za Hrvatski je katolički radio u subotu objasnio da je iznimka učinjena zbog velikog ugleda, "velikoga glasa svetosti koji je papa Wojtyla uživao još za života, u času smrti te nakon smrti".

U postupak za beatifikaciju Ivana Pavla II. ušla je različita dokumentacija: svjedočanstva ljudi koji su izravno poznavali Ivana Pavla lI., ali i njegovi pisani, objavljeni i neobjavljeni materijali: spisi, dokumenti, poezija, kao i ono što je napisano o njemu, rekao je postulator kauze msgr. Slawomir Oder.

Od lipnja 2005. do travnja 2007. proveden je dijecezanski dio postupka u Rimskoj i drugim biskupijama, "provedena je istraga o životu, krepostima i glasu svetosti te čudesima", objasnio je Oder.

Postupak beatifikacije završio je u rekordnome roku, u siječnju 2011., a presudno je bilo ozdravljenje francuske redovnice Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a Katolička crkva drži da je zagovorom Ivana Pavla II. čudesno ozdravila. Ona je o tome svjedočila na molitvenom bdijenju u subotu navečer.

Vezane vijesti

Anonimno pismo s prijetnjama smrću drugom čovjeku Vatikana

Anonimno pismo s prijetnjama smrću drugom čovjeku Vatikana

Državni tajnik, druga osoba Svete stolice, talijanski kardinal Tarcisio Bertone primio je anonimno pismo s prijetnjama smrću, piše u talijanskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika