02.05.2011. / 11:17

Autor: Nacional.hr

Tepco planira sljedeći korak: Umjesto morskom vodom, reaktore hladiti zrakom?

Podsjetimo, nuklearna elektrana Fukushima oštećena je u potresu i tsunamiju 11. ožujka nakon čega su se pojavili problemi s hlađenjem u nekoliko reaktora

Nuklearna elektrana FukushimaNuklearna elektrana FukushimaTepco, japanska energetska tvrtka koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, objavila je kako razmatra mogućnost instaliranja hlađenja vode zrakom, kako bi što prije ohladila vodu koja služi za hlađenje reaktora.

Kako javlja Bloomberg, taj bi sustav trebao zamijeniti trenutno postojeći sustav hlađenja morskom vodom. Ujedno, smanjio bi rizik od istjecanja radijacije u more.

Podsjetimo, nuklearna elektrana Fukushima oštećena je u potresu i tsunamiju 11. ožujka nakon čega su se pojavili problemi s hlađenjem u nekoliko reaktora.

U pokušaju sprječavanja nuklearne katastrofe većih razmjera, japanske vlasti reaktore su hladile zalijevanjem morskom vodom iz helikoptera i vatrogasnih vozila. No, iako je zalijevanje vodom ohladilo reaktore, uzrokovalo je otjecanje kontaminirane vode u ocean i potapanje podrumskih prostorija u kojima se nalaze uređaji za hlađenje reaktora, pa sad radnici Tepcoa ne mogu popraviti sustave za hlađenje.

Vezane vijesti

Propast nuklearnog biznisa u Japanu?

Propast nuklearnog biznisa u Japanu?

U Japanu se struja - prvi put poslije 40 godina - više ne proizvodi u nuklearnim elektranama. Ne zna se da li će, kada će i koje će među njima jednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika