02.05.2011. / 12:07

Autor: Hina , Nacional.hr

'Ako zarobite ili ubijete Osamu bin Ladena, aktivirat ćemo nuklearnu bombu u Europi'

U datotekama iz Guantanama u posjedu Wikileaksa kaže se kako je visoki zapovjednik Al Kaide tvrdio da je ta "skupina sakrila nuklearnu bombu u Europi, koja će biti detonirana ako Bin Laden ikada bude uhvaćen ili ubijen"

Teroristi Al Kaide zaprijetili su da će pokrenuti "paklenu nuklearnu oluju" protiv Zapada, ako njihov vođa Osama bin Laden bude zarobljen ili ubijen, objavili su svjetski mediji prije tjedan dana, pozivajući se na dokumente u posjedu WikiLeaksa, koji sadrže pojedinosti ispitivanja više od 700 zatočenika Guantanama. U datotekama iz Guantanama, među ostalim, kaže se kako je visoki zapovjednik Al Kaide tvrdio da je ta "skupina sakrila nuklearnu bombu u Europi, koja će biti detonirana ako Bin Laden ikada bude uhvaćen ili ubijen".

Američke vlasti navodno su otkrile niz pokušaja Al Kaide da nabavi nuklearni materijal, a strahuje se da su teroristi već nabavili uran. Kalid Šeik Muhamed, navodni planer terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., rekao je istražiteljima u Guantanamu da će Al Kaida pokrenuti "paklenu nuklearnu oluju". Tisuće stranica vrhunskih tajnih podataka, dobivenih od Wikileaksa, također pokazuju šokantnu ljudsku cijenu dobivanja tih informacija s desecima nevinih ljudi poslanih u zatvor američke mornaričke baze Guantanamo na Kubi, te stotinama običnih boraca pritvorenih godinama i vjerojatno mučenih, prije nego što je zaključeno da su beznačajni, piše Daily Telegraph.

The Washington Post i druge novine u ponedjeljak donose vlastitu analizu gotovo deset godina kontroverznih ispitivanja najopasnijih terorista na svijetu. Objavljivanje novog paketa tajnih podataka WikiLeaksa vjerojatno će potaknuti intenzivnu raspravu diljem svijeta o uspostavi zatvora u zaljevu Guantanamo, u mjesecima nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., što je omogućilo SAD-u da izvlači ključne obavještajne podatke od zarobljenih viših zapovjednika Al Kaide, ali je izazvalo bijes na Bliskom istoku i Europi zbog postupanja sa zatočenicima.

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 02.05.11. 12:32

e sad dolazi ' odmazda' 'muslimanskih ekstremista',nakon toga se 'borba protiv terorizma' diže na novu razinu koja daje amerikancima daleko veće ovlasti od patriot act-a,i tu smo korak do 3.svj.rata,kako predvidljivo...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika