02.05.2011. / 17:24

Autor: Nacional.hr

Kako je ubijen Osama bin Laden: Kurir mu došao glave

Bin Ladenovo tijelo identificirano je prepoznavanjem lica, i nakon toga, u skladu sa muslimanskom tradicijom, pokopano na moru. Uzorci tkiva poslani su na DNA analizu i rezultati se očekuju za nekoliko dana

Pakistanski vojnik na vrhu zgrade koja je bila skrovište Osami bin Ladenu (Reuters)Pakistanski vojnik na vrhu zgrade koja je bila skrovište Osami bin Ladenu (Reuters)Službene osobe iz američke vlade javnost su izvijestile o detaljima akcije u kojoj je ubijen bin Laden, prenosi CNN.

Nakon mjeseci obavještajnog rada, američke službe su konačno otkrile bin Ladenovo skrovište do kojeg ih je doveo kurir povezan sa bin Ladenom. Kurir je u toj zgradi živio sa svojom braćom, no sumnjivo je bilo to što on i braća nisu bili toliko imućni da bi si mogli priuštiti stanovanje u takvoj zgradi. Zgrada je bila impozantna, maksimalno osigurana i procjenjuje se da je vrijedila više od milijun dolara.

Zgrada se nalazi u Abbottabadu, oko 50 kilometara od pakistanskoga glavnog grada Islamabada. Smatra se da je zgrada izgrađena pred 5 godina upravo sa svrhom da pruži skrovište bin Ladenu. Na temelju sigurnosnih mjera oko zgrade, smatralo se da je napravljena za sakrivanje nekog visoko rangiranog terorista. Zgrada nije imala priključak na internet i telefon, a smeće je zakapano, a ne ostavljeno da ga komunalne službe prikupe.

Navodno je još početkom ove godine spekulirano da bi se bin Laden mogao nalaziti u Pakistanu, a do sredine veljače, američke sigurnosne službe bile su sigurne da je tamo i počelo se razmišljati o akciji kad se otkrije gdje se točno nalazi bin Ladenovo skrovište. Kako bi se plan razradio, Obama je u ožujku i travnju sazvao pet sastanaka Vijeća za nacionalnu sigurnost, od kojih je posljednji održan u četvrtak, a dan poslije Obama je izdao naredbu za početak akcije.

ABC je objavio snimke unutrašnjosti prostorija u kojima je Bin Laden boravio (Reuters)ABC je objavio snimke unutrašnjosti prostorija u kojima je Bin Laden boravio (Reuters)Prikupljeni podaci iz sigurnosnih razloga nisu podijeljeni sa drugim zemljama, uključujući i Pakistan i samo je mala grupica u američkoj vladi znala za planiranu operaciju. U misiji su sudjelovali i pripadnici jedinice američke mornarice Navy SEALS. Operacija je namijenjena manjem timu i isplanirana na način da bude minimalnih kolateralnih žrtava. Pod okriljem noći američki helikopteri su prišli zgradi opasanoj visokom zidom, u kojoj se skrivao bin Laden. Za nešto manje od 40 minuta, Osama bin Laden je bio mrtav. Dok je tim helikopterima stigao na odredište, Osama i još trojica muškaraca dočekali su ih vatrom. Jedan helikopter se, zbog mehaničkih kvarova, srušio pa ga je američki tim uništio. Izjavljeno je da nijedan član američkog tima nije ozlijeđen, a na mjestu događaja bili su i članovi pakistanske sigurnosne službe, ISI.

Bin Ladenovo tijelo identificirano je prepoznavanjem lica, i nakon toga, u skladu sa muslimanskom tradicijom, pokopano na moru. Uzorci tkiva poslani su na DNA analizu i rezultati se očekuju za nekoliko dana.

Vezane vijesti

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

U svom prvom neformalnom komentaru nakon smrti Osame bin Ladena, bivši američki predsjednik George W. Bush rekao u petak da nije bio "presretan" na… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 02.05.11. 17:47

Prvi put čujem da se tijelo može pokopati u moru. Nejasno je do koje dubine se išlo i ko je iskopao na dnu mora rupu. Možda je tijelo baceno u more s nekim utezima da ga ribe pojedu pa su to nazvali pokapanjem. Poznavajuci Amerikance siguran sam da su ga prebacili u Ameriku a nešto drugo su frknuli u more. Još sitni detalj je jako bitan, ko ga je tako dobro poznavao da ga je sa sigurnoscu prepoznao?


registracija
27/8/09

Lujo1, 02.05.11. 23:20

Gospodo iz Nacionala, u ovom ste članku nalupali toliko gluposti da je to zapanjujuće!
Dajte se priberite!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 03.05.11. 01:07

Ovdje u Canadi, koja doslovce prepisuje americke trzisne cijene goriva za auto, regular je u zadnja dva mjeseca poskupio za 35 centi, a nakon dojave o Osaminoj smrti, jos za nekoliko centi, sto zorno pokazuje americku laz i kako je bilo krajnje vrijeme da tamnoputi majmun zamaze oci svjetskoj javnosti...


registracija
30/5/10

Heli, 03.05.11. 01:51

Bilo kako bilo ne mozemo cekivati nista bolje nego samo gore.Nova desavanja u Libiji prijetnje osvetom zbog Ladanove smrti, samo nam pogorsava i onako los zivot.Kuda ide svijet?


registracija
12/12/10

Klarens, 03.05.11. 02:04

Cijela ova majmunska planeta
ILUZIJA CIVILIZACIJE
I zashto onda se uopche bilo chime
NEVAZHNIM
Opterechivati se ???
Tko je nama Bin Laden ???
Shto je on htio ???
Koliko li je dobra mogao uchiniti sa gomilama novca
Shto ga je uludo troshio na ILUZIJU ????


registracija
30/11/10

jato, 03.05.11. 07:01

Svakim danom sve je sve skuplje a oni troše gomilu novaca na vojsku i oružje.
Cilj je jasan, izazvati sukob većih razmjera ( gdje bi bilo uvučeno više država), da se što više infrastrukture uništi, da pritom kao kolateralne žrtve stradaju civili, jer gospodarstva su slaba a tako bi se došlo do nekog pozitivnog pomaka,............
Realno gledano; -sve je više ljudi
-sve je manje vode i hrane
-sve je manje posla

Zaključak?????


registracija
30/9/09

davor12345, 03.05.11. 08:10

HE. he. he! Istina je istina da je kupus listina!


registracija
22/2/11

grrow, 06.05.11. 14:48

Osama Bin Laden u vrtu uzgajao marihuanu, pogledaj slike i video trave koju je uzgajao uz kelj i kupus.... http://www.balkan-express.org/template-features/2-aktualno/249-bin-laden-u-vrtu-uzgajao-marihuanu#249


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika