Objavljeno u Nacionalu br. 807, 2011-05-03

Autor: Robert Bajruši

'Milanović se traži': Ivan Račan kandidat na SDP-ovoj listi za Sabor

Obojica njegovih kandidata su uspjeli – Josipović je predsjednik Republike, a Milanović ima velike izglede da postane idući premijer

Iako se već godinama najavljuje njegov ulazak u politiku, Ivan Račan, sin bivšeg premijera i dugogodišnjeg predsjednika SDP-a, još uvijek je angažiran isključivo na lokalnoj razini, kao zagrebački gradski vijećnik. Izgleda da se predomislio i veliki su izgledi da se i on nađe na SDP-ovim listama za iduće parlamentarne izbore. Ivan Račan imao je poprilično jak utjecaj na svog oca, posebno u posljednjim mjesecima života tog važnog hrvatskog političara. Potom je pomogao Zoranu Milanoviću da postane novi lider socijaldemokrata, a bio je i prvi koji je zagovarao da SDP predloži Ivu Josipovića kao predsjedničkog kandidata. Obojica njegovih kandidata su uspjeli – Josipović je predsjednik Republike, a Milanović ima velike izglede da postane idući premijer.

NACIONAL: Smatrate li da se Račanova ostavština koristi dovoljno u državi i u SDP-u?
- Volio bih više dijaloga i tolerancije na političkoj sceni, ali ne bih veličao povijest. Mislim da se danas u politici prečesto povodi za dojmovima ili čistom silom nasuprot argumenata i racionalnosti. Rekao bih da je to oportuni populizam kojim je HDZ vladao zadnja dva mandata, a dao je jako loše rezultate, što svi vidimo i osjećamo. Nažalost u izbornim kampanjama se taj oportuni populizam pokazao uspješnim u osvajanju vlasti te se sve više pojavljuje u svim političkim opcijama. Populizam bilo kakve vrste sigurno nije ostavština mog oca.

NACIONAL: Kako biste vi definirali što je politička ostavština Ivice Račana?
- Da se našalim, moj otac za života nije dobio toliko pozitivnih tekstova ili osvrta kao što ih dobiva danas kad ga više nema. To mi je i logično s obzirom na to koliki su problemi, politički, ali i pravosudni, ostali iza primjerice Sanadera i Tuđmana. Meni je njegova najveća ostavština to što je pokazao da je moguće baviti se politikom, gotovo čitav život, preuzimajući najveće odgovornosti, a pri tome ostati častan i moralan. U suprotnom danas ne bih dobivao pozitivne tekstove ili osvrte.

NACIONAL: Bi li Račan bio zadovoljan današnjim SDP-om? Zbog čega da, a zbog čega ne?
- Sigurno bi bio sretan što je SDP jaka politička snaga u Hrvatskoj, ali više od toga ne želim nagađati.

NACIONAL: Kako ocjenjujete dosadašnje Milanovićevo vođenje socijaldemokrata i opozicije?
- Rekao bih da se radi o pronalažanju. Zoran Milanović je preuzeo odgovornost za SDP u tužnom trenutku, a zatim je doživio izborni poraz. To sasvim sigurno nisu idealne okolnosti za prvih nekoliko mjeseci na čelu stranke, a oni su uveliko uvjetovali daljnji put. Milanović se traži u prostoru u kojem je naslijedio dugogodišnjeg predsjednika, s jasnom potrebom za modernizacijom stranke te ostvarivanje spremnosti za teške promjene koje treba napraviti dolaskom na vlast. Vjerujem da smo daleko od bilo kakve konačne ocjene jer je tek prvo poluvrijeme u tijeku.

NACIONAL: Kao stručnjak za odnose s javnošću, kako objašnjavate pad rejtinga SDP-a, ali i drugih stranaka?
- U Hrvatskoj postoji korupcija nevjerojatnih razmjera, a bivši premijer Sanader je u austrijskom zatvoru. Imamo 320.000 nezaposlenih, gospodarstvo bez znakova rasta, nema investicija, i k tome još vučemo i teret iz 90-ih koji se upravo manifestirao groznom presudom u Haagu. Uz sve to je razumljivo da je građanima dosta svega. Vjerujem da građani od HDZ-a više ne očekuju ništa, osim da siđe s vlasti. Nažalost SDP im nije dovoljno jasna alternativa i mi na tome moramo raditi. Ono što sam ranije nazvao oportunim populizmom zagadilo je medijski prostor i očekivanja učinila nemogućima. Kad se borio za dolazak na vlast, HDZ je lagao da će smanjiti PDV, a znamo da je PDV danas veći. S takvim obećanjem je bilo oportuno rušiti tadašnju koalicijsku vlast, ali je izostala kazna što obećanje nije ispunjeno. Kad tome dodamo svojevrsni politički teatar koji građani gledaju u Saboru, ali i u Vladi, povjerenje u politiku i političare se ne može mjeriti jer je ono preraslo u gađenje. Rezultat je ogroman broj zbunjenih i neodlučnih birača koji teško žive i vide sve manje perspektive.

NACIONAL: Prije nekoliko mjeseci izjavili ste kako je Milanovićev dolazak na premijerski položaj pitanje tehnike. Mislite li i dalje tako?
- Da. To je pitanje vremena i tehnike.

NACIONAL: Planirate li se kandidirati na idućim izborima?
- Da.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika