03.05.2011. / 14:11

Autor: Nacional.hr

Mogući Bin Ladenov nasljednik Ayman Al-Zawahri?

Sa bin Ladenom se upoznao i sprijateljimo krajem 1980.-ih i njihovo prijateljstvo postavilo je temelje terorističkoj mreži Al-Qaedai

Al-Zawahri i Osama bin LadenAl-Zawahri i Osama bin LadenIako je prerano nagađati tko bi mogao zamijeniti Osamu bin Ladena na čelu Al- Qaede, spekulira se da bi to mogao biti Egipćanin Ayman al-Zawahri, prenosi Huffpost World.

Al-Zawahri je od najranije dobi proučavao djela radikalnoga egipatskog islamista Sayeda Qutbe, a kao tinejdžer osnovao je svoju prvu militantnu ćeliju koja se sastojala od srednjoškolskih mladića i koja se protivila egipatskoj vladi predsjednika Anwara Sadata.

Završio je studij medicine i kao mladi liječnik otišao u Afganistan kako bi liječio muslimanske borce koji su se borili protiv Sovjeta, što ga je još više približilo džihadu. Sa bin Ladenom se upoznao i sprijateljio krajem 1980.-ih i njihovo prijateljstvo postavilo je temelje terorističkoj mreži Al-Qaedei. Al-Zawahri je u Al-Qaedei bio zadužen za organizacijske i taktičke zadatke, a bio je i ideološki vođa, dok ju je bin Laden opskrbljivao novcem i utjecao svojom karizmom.

Al-Zawahrijeva žena i dvoje djece ubijeno je u američkom napadu nakon invazija na Afganistan, nakon napada 11.9., u čijem planiranju je sudjelovao i Al-Zawahri. Nedugo nakon toga, dok se bin Laden skrivao i rijetko izlazio u javnost, počeo se pojavljivati i na video uradcima kojima je Al-Qaeda prenosila poruke ostatku svijeta. U nekim od posljednjih video uradaka, vrijeđao je američkog predsjednika, rugajući se njegovoj boji kože.

Vezane vijesti

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

U svom prvom neformalnom komentaru nakon smrti Osame bin Ladena, bivši američki predsjednik George W. Bush rekao u petak da nije bio "presretan" na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika