03.05.2011. / 15:36

Autor: Hina

AMAP: Razina mora možda 1,6 metara viša 2100. godine

Ubrzane klimatske promjene na Arktiku, među kojima topljenje leda na Grenlandu, mogle bi povisiti razine mora do 1,6 metara do 2100. godine, navodi se u utorak u izvješću Arktičnog programa za nadgledanje i procjenu za sjedištem u Oslu (AMAP).

Topljenje ledenjaka uzrokovati će podizanje razine moraTopljenje ledenjaka uzrokovati će podizanje razine moraUbrzane klimatske promjene na Arktiku, među kojima topljenje leda na Grenlandu, mogle bi povisiti razine mora do 1,6 metara do 2100. godine, navodi se u utorak u izvješću Arktičnog programa za nadgledanje i procjenu za sjedištem u Oslu (AMAP).

Takav porast razine mora, koji je viši od većine prošlih znanstvenih procjena, mogao bi ugroziti obale od Bangladeša do Floride te gradove od Londona do Šangaja.

"Proteklih šest godina (do 2010.) bilo je najtoplije razdoblje ikad zabilježeno na Arktiku", stoji u izvješću AMAP-a.

"U budućnosti se predviđa porast razine mora za 0,9 metara do 1,6 metara do 2100. godine, a topljenje leda na arktičkim glečerima, polarnim kapama i Grenlandu tome će znatno pridonijeti", kaže se u izvješću.

Vezane vijesti

Klimatolozi opet hakirani

Klimatolozi opet hakirani

Sedam dana prije početka UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, na internetu su se ponovno pojavili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika