04.05.2011. / 17:41

Autor: Hina

Papa Benedikt XVI.: Države moraju poštovati i štititi vjerske manjine

Države moraju "poštovati i štititi" vjerske manjine od sve većih zamki koje im prijete i ondje gdje postoji sloboda prakticiranja vjere, kao i od raznih ograničenja kojima je ishodište u neprijateljskim ideologijama, rekao je u srijedu u sklopu održavanja godišnje skupštine Papinske akademije za društvene znanosti u Rimu papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Države moraju "poštovati i štititi" vjerske manjine od sve većih zamki koje im prijete i ondje gdje postoji sloboda prakticiranja vjere, kao i od raznih ograničenja kojima je ishodište u neprijateljskim ideologijama, rekao je u srijedu u sklopu održavanja godišnje skupštine Papinske akademije za društvene znanosti u Rimu papa Benedikt XVI.

Na skupštini, koja se održava u Rimu i na kojoj se ove godine raspravlja o ovoj gorućoj temi, Benedikt je izrazio veliku zabrinutost zbog vjerskih sloboda i slobode prakticiranja vjere, koje su "registrirane i u UN-ovoj Deklaraciju o ljudskim pravima" no, kako je istaknuo, "ponovno im prijete sve veće zamke zbog ideologija koje nastoje spriječiti slobodu izražavanja vjerskih osjećaja".

U poruci upućenoj članovima Akademije Benedikt podsjeća da "svaka država ima suvereno pravo, kroz svoje zakone, izraziti različita stajališta o vjeri" no neke među njima", kazao je sa žaljenjem, "uskraćuju vjerske slobode iz cijelog niza razloga, među kojima je i prezir prema samoj vjeri". Sveta Stolica poziva "sve države da poštuju i štite vjerske manjine, čiji pripadnici nastoje ostvariti miran suživot sa svojim sugrađanima i u potpunosti sudjelovati u svakodnevnom i političkom životu države, na dobrobit sviju".

Predsjednica Akademije Mary Ann Glendon je na konferenciji za novinare izjavila kako "70 posto stanovnika našeg planeta živi u zemljama u kojima su na snazi oštre vjerske zabrane". "To najviše osjećaju pripadnici vjerskih manjina, a među manjinama, najviše stradaju one kršćanske", izjavila je Glendon dodavši kako su među najproblematičnijima muslimanske zemlje, od Irana do Saudijske Arabije, no i Kina, Indija, Mianmar i Sjeverna Koreja. Sveta Stolica zabrinuta je zbog nasilja i prijetnji prema katolicima u mnogobrojnim muslimanskim zemljama, poput Pakistana, Iraka i Egipta u kojima su islamistički ekstremisti ubili mnogobrojne kršćane.

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika