05.05.2011. / 12:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Britanci na referendumu odlučuju o izbornom modelu

Oko 46 milijuna britanskih građana s pravom glasa izjasnit će se da li žele zadržati sadašnji model većinskog izbora u jednom krugu, koji pogoduje velikim strankama, ili ga žele zamijeniti alternativnim izbornim modelom, koji ide na ruku manjim strankama

Zamjenik premijera Nick Clegg: ReutersZamjenik premijera Nick Clegg: ReutersBritanci su u četvrtak ujutro počeli glasovati na referendumu na kojem se trebaju izjasniti jesu li za ili protiv sadašnjeg izbornog modela kojim se biraju parlamentarni zastupnici, što je pitanje oko kojeg postoji duboko neslaganje unutar vladajuće koalicije s konzervativcima na čelu.

Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 22 sata po mjesnom vremenu, a rezultati referenduma očekuju se u petak predvečer,

Po predreferendumskim anketama čini se da će Britanci zadržati sadašnji većinski izborni sustav, jer je ispitivanje javnog mnijenja koje je institut ICM proveo 2. i 3. svibnja pokazalo da bi 68 posto ispitanih zaokružilo "NE" na listiću, a anketa YouGova za tabloid Sun pokazala je da je protiv promjene 60 posto ispitanika.

Oko 46 milijuna britanskih građana s pravom glasa izjasnit će se da li žele zadržati sadašnji model većinskog izbora u jednom krugu, koji pogoduje velikim strankama, ili ga žele zamijeniti alternativnim izbornim modelom, koji ide na ruku manjim strankama.

U većinskom izbornom sustavu u jednom krugu zastupnikom postaje kandidat koji je prikupio najviše glasova, čak i ako kandidat iza njega ima samo jedan glas manje. U alternativnom sustavu, koji je različit od proporcionalnog, birač rangira kandidate po važnosti. Ako nitko od kandidata ne dobije apsolutnu većinu glasova kao prvi izbor, onda se alternativni glasovi koje je prikupio najslabije plasirani kandidat pripisuju ostalima i tako redom sve dok netko ne ostvari apsolutnu većinu.

Ta tema nije zainteresirala veliki broj građana, ali je uzrokovala političke trzavice. Konzervativci premijera Davida Camerona jasno su se izrazili protiv promjene sustava, ali njihovi koalicijski partneri liberalni demokrati, treća politička snaga u zemlji, čvrsto se zalažu za promjenu.

Oni su referendum o tom pitanju postavili i kao preduvjet ulaska u vladu nakon parlamentarnih izbora prošle godine, na kojima konzervativci nisu uspjeli dobiti apsolutnu većinu.

Birači odgovaraju na pitanje - "Ujedinjeno Kraljevstvo u izborima za Donji dom (parlamenta) sad rabi većinski izbor u jednom krugu. Bi li ga trebalo zamijeniti alternativnim izborom?" To je prvi referendum u Velikoj Britaniji od 1975., kad su se Britanci izjašnjavali o tome žele li ostati u Europskoj ekonomskoj zajednici.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika