05.05.2011. / 18:17

Autor: Deutsche Welle

Nacist Kepiro odbacio optužnicu za likvidaciju tisuća Novosađana

Prvi dan suđenja Sandoru Kepiru završen je tako što je optuženi odbacio sve navode iz optužnice i negirao da je bio umejšan u ratni zločin tijekom novosadske racije 1942. godine.

ReutersReutersKepiro je rekao da je u Novi Sad došao dan prije početka racije, odnosno 20. siječnja 1942. sa naređenjem da se obračunaju sa partizanima koji su napadali mađarsku okupacijsku vojsku. Prema njegovim riječima, patrole žandarmerije kojima je on bio nadređen nisu bile naoružane kao ni on sam.

Kepiro je rekao da nije ni vidio da netko nosi oružje, da nije znao tko ga nosi i dodao da se u predjelu za koji je on bio nadležan, nisu događala ubojstva. Rekao je da ne zna što se događalo u dijelovima grada za koje nije bio nadležan.

Kepiro je naveo da je spasio život petorici Novosađana tako što je spriječio da ih odvedu na obalu Dunava, pošto je znao što znači odvođenje na novosadsko kupalište Štrand.

Suđenje se nastavlja sutra (6.5.) iznošenjem Kepirove odbrane.

Velika pažnja medija

Kepiro je optužen da je od 21. do 23. siječnja 1942. godine sudjelovao u raciji u kojoj su okupacijske snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana. Za suđenje vlada veliki medijski interes, a došli su novinari iz Mađarske, Srbije, kao i iz velikih svjetskih medija.

Suđenju nazoče i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, direktor Centra „Simon Wiesethal" iz Jeruzalema Efraim Zuroff, predstavnici Skupštine Vojvodine i Skupštine Novog Sada, Židovske općine Novog Sada, i rođaci žrtava novosadske racije.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbjeglih nacista iz Drugog svjetskog rata za kojima traga Centar „Simon Wiesenthal" iz Jeruzalema. Kepiro, star 97 godina, u sudnicu je ušao uz pomoć rodbine pošto se dosta teško kreće. Sjedio je u stolici za optužene i držao papir na kojem piše: „Ubojice, sudite 97-godišnjem starcu".

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, ali je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu čije je tužilaštvo također pokrenulo postupak protiv Kepira.

Zbog usudjelovanja u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nije izdržavao jer je poslije Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio prije nekoliko godina.

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika