18.05.2011. / 10:44

Autor: Nacional.hr

Čas islamofobije: O zveckanju oružjem i odsustvu odgovornosti

Provjerena forma političkog uspjeha kod nas obuhvata zapaljivu retoriku, nacionalno prepucavanje, zveckanje oružjem, vječni položaj žrtve, stalnu kritiku međunarodne zajednice, odsustvo bilo kakve lične odgovornosti za trenutno stanje, korištenje ratnih motiva i manipulisanje nedužnim žrtvama

Mustafa ef. CerićMustafa ef. CerićFobija je opasna riječ. Opasna jer se od nje kuju riječi koje u dnevnom društveno-političkom kontekstu djeluju opasno i važno. Trenutno najpopularnija složenica koju tvori riječ fobija je islamofobija. Znamo kako u našim maternjim jezicima riječi imaju rječnička i stvarna značenja. Rječnička značenja su ona iz knjiga, a stvarna ona koja te riječi zaista imaju u životnom kontekstu. Islamofobija kao i slične religijske kovanice u kojima se pominje korijen „fobija“ označavaju, bolje rečeno koriste se u svrhu straha čelnika religijskih zajednica od pravne države, poštivanja zakona, ustavnog poretka i težnji da naše društvo postane sekularno.

Istup poglavnika Islamske zajednice prošlog vikenda u Blagaju važan je momenat za naučno tretiranje pojma islamofobije, te determinisanje motiva s kojima se isti pojam koristi. Nešto manje od sat vremena trajao je istup reisa Mustafe ef. Cerića koji se u samo sebi svojstvenom monologu doticao svega, od nuklearne katastrofe u Japanu, do sarajevskog kantonalnog ministra Suljagića, od vjeronauke u školama do nezaobilaznog Milorada Dodika, od postupaka predstavnika međunarodne zajednice do rada Helsinškog komiteta za ljudska prava. Uvaženi reis je između ostalog zaprijetio i kantonalnim udarom, aludirajući na paralelu Egipatsko proljeće - Sarajevsko ljeto. (Kantonalni udar je uži pojam od pojma državni udar, jer je meta jedan kantonalni ministar, a zveckanje oružjem i paralela sa nedavnim dešavanjima u Egiptu ipak ograničena samo na Kanton Sarajevo).

Sigurno je vrlo islamofobno tražiti od čelnika vjerskih zajednica da svoje istupe ograniče na domen organizacije koju vode, te da u svom radu i javnim istupima poštuju zakone države u kojoj djeluju, te izbornu volju naroda. Vjerske zajednice kod nas djeluju potpuno izvan pravnog sistema, sa jakim vlastitim uticajem na sam sistem, a u samom djelovanju jako podsjećaju na status vojske u Republici Turskoj, koji se narodskim rječnikom opisuje kao „država u državi". Kao što vidimo pojam islamofobije u ovom slučaju ima tendenciju da preraste u pojam ustavofobije. Ustavofobija je složenica nastala za potrebe pisanja ovog teksta, a označava prekomjerni strah od države, poštivanja zakona i ustavnog poretka, te želje da se isti promjeni nasilnim metodama.

Reis naravno da nije propustio iskoristiti pojam Srebrenice u vlastite svrhe, te povezati jednu odluku, jednog kantonalnog ministra sa pretvaranjem Sarajeva u Srebrenicu. Sigurno je vrlo islamofobno tražiti od nekog čelnika da tragediju Srebrenice ne koristi u vlastite dnevno političku svrhe. Isto vrijedi naravno i za ostale učesnike u javnom dijalogu.

Provjerena forma političkog uspjeha kod nas obuhvata zapaljivu retoriku, nacionalno prepucavanje, zveckanje oružjem, vječni položaj žrtve, stalnu kritiku međunarodne zajednice, odsustvo bilo kakve lične odgovornosti za trenutno stanje, korištenje ratnih motiva i manipulisanje nedužnim žrtvama. U bošnjačkom političkom kontekstu preduslov političkog uspjeha je i verbalni rat s Miloradom Dodikom. Kako sve ovo nalazimo u rečenicama Mustafe Cerića, logično je pretpostaviti da će kad okači ahmediju o klin, uspješnu karijeru nastaviti u formalnom političkom ringu.

Napisao: Rijad Durkić

Preneseno s portala Tačno.net

Vezane vijesti

Video: Ekstremna desnica u Europi sve jača

Video: Ekstremna desnica u Europi sve jača

Britanska neprofitna organizacija Demos, koja se bavi istraživanjem odnosa moći i politike, izradila je uznemirujuću studiju o ekstremnoj desnici u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 18.05.11. 14:38

Proizvođači oružja i vojne tehnologije,imaju interes koji ostvaruju preko političkih lidera.Kako nema vojne potencijale,,a fala Bogu da ih i nemaju,religije sudjeluju u ratovima koji se upotpunjuju sa stremljenjima proizvođača oružja.Bankari u svemu ,također debelo profitiraju i uzimaju svoj dio kolača u sveopćem kaosu koji produciraju svako sa svoje pozicije i svako na svoj način.U stvari radi se o mitskim "četiri jahača apokalipse" koji udruženi jašu povjesnicama ljudskoga roda.Ti gospodari života i smrti,u stvari vjeruju jedino u boga novca i njemu je sve podređeno.Javno deklariranje o vjerovanje u Boga ljubavi,čista je farsa svih nabrojanih.A naročito onih iz redova religija. Oni su lažljivci i licemjeri sa obanjujućom ideologijom.Održavaju svoje vjere na bazi različitosti jer samo tako i opstaju.Da su svi pod istom zastavom,oni nebi imali šta raditi a kontrola nad ljudima bi bila vrlo upitna.I tako svijet ide u korak sa ova četiri jahača apokalipse.Ali kao pješaštvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika