23.05.2011. / 17:17

Autor: Hina

Europski zračni prostor još nije zahvaćen vulkanskim pepelom

Oblak pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetna zasad ne bi trebao utjecati niti na djelomično zatvaranje europskoga zračnog prostora, čak i ako do nekih zračnih luka dopru čestice pepela, izvijestila je europska uprava za zračni promet Eurocontrol.

Snimka vulkanske erupcije iz zraka (Reuters)Snimka vulkanske erupcije iz zraka (Reuters)Oblak pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetna zasad ne bi trebao utjecati niti na djelomično zatvaranje europskoga zračnog prostora, čak i ako do nekih zračnih luka dopru čestice pepela, izvijestila je europska uprava za zračni promet Eurocontrol.

"Ni danas ni sutra ne očekuje se zatvaranje zračnoga prostora, uz iznimku islandskih zračnih luka i islandskog zračnog prostora, te djelomično grenlandskog", stoji u priopćenju Eurocontrola te se dodaje kako je u ovom trenutku visina oblaka pepela koji izlazi iz vulkana procijenjena na osam do 12 km.

U nedjelju je objavljeno da bi "oblak pepela u utorak trebao stići do sjevera Škotske" te da bi se, "ako se vulkanska aktivnost nastavi jednakim intenzitetom, u četvrtak oblak mogao proširiti prema zapadu francuskog zračnog prostora i prema sjeveru španjolskog zračnog prostora".

"Za sada je teško iznositi predviđanja za ostale zone u EU-u nad koje bi se mogao nadviti oblak pepela, s obzirom na meteorološke prilike koje se neprestano mijenjaju", stoji u priopćenju.

Vulkan Grimsvoetn, blizu ledenjaka Vatnajoekulla, na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu. Grimsvoetn je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao.

U travnju 2010. erupcija islandskog vulkana Eyjafjoella gurnula je međunarodni zračni promet u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prometa u mirno doba, s više od 100 tisuća otkazanih letova i više od osam milijuna putnika koji su ostali u zračnim lukama.

Vezane vijesti

Buđenje Etne

Buđenje Etne

Visoki stup pepela uzdizao se u četvrtak ujutro iznad Etne na Siciliji, vulkana koji od srijede daje znakove nove aktivnosti, objavio je Institut za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika