24.05.2011. / 15:10

Autor: Hina

Čehok: Varteksov dug državi mogao bi biti pretvoren u vlasnički udio

Ako Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izdaju potvrdu, vlada bi mogla relativno brzo odlučiti da se državne tražbine od varaždinske tekstilne tvrtke Varteksa pretvore u vlasnički udio, izjavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj vijećnici.

Ivan ČehokIvan ČehokAko Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izdaju potvrdu, vlada bi mogla relativno brzo odlučiti da se državne tražbine od varaždinske tekstilne tvrtke Varteksa pretvore u vlasnički udio, izjavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj vijećnici.

Kako je rekao Čehok, tako su se na jučerašnjem sastanku dogovorili predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Đurom Popijačem i ministricom financija Martinom Dalić.

Ja nisam bio na jučerašnjem sastanku jer smatram da smo moj zamjenik Zlatko Horvat i ja učinili što smo mogli prošli tjedan, rekao je Čehok i podsjetio da se sa svojim zamjenikom Horvatom, također saborskim zastupnikom, prošli tjedan sastao s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor. Ona je pokazala spremnost pomoći Varteksu i odmah je nazvala ministricu financija, a ona ministarstvo gospodarstva te je sazvan jučerašnji sastanak s predsjednikom uprave Varteksa Zoranom Košćecom.

Varteks još treba predati potrebne dokumente, a zatim je sve na agencijama i vladi, istaknuo je Čehok, dodavši da je riječ o složenu procesu. Iako su vlada i Hrvatski sabor donijeli smjernice za Model C, u Hrvatskoj ga još nitko nije proveo i zato se nismo htijeli obazirati na grube i pomalo glupe napade sa strane dok ne riješimo u miru problem koji se tiče oko 2500 radnika, rekao je Čehok.

Komentirao je i javno iznesene sumnje predsjednika varaždinskog HNS-a Gorana Habuša da je prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća možda otkazana i zato što je Čehok morao otputovati u Zagreb na razgovor s pravosudnim tijelima, u vezi s istragom koja se navodno vodi protiv njega.

Sjednica je otkazana jer smo taj dan Horvat i ja morali na sastanak s predsjednicom vlade pa ne bismo mogli nazočiti raspravi o gradskom proračunu, istaknuo je Čehok, dodavši da on nije bio u USKOK-u niti je s premijerkom razgovarao o predmetima vezanima uz njega osobno, nego u prvom redu o tome kako pomoći Varteksu.

Kako je ocijenio "glupa je, štetna, politikantska svaka izjava koja na ikoji način moju i Horvatovu dobru volju da se pomogne Varteksu dovodi u ikakav kontekst osim borbe za očuvanje 2500 radnih mjesta".

Budući da je grad Varaždin spreman produžiti tražbinu od oko pet i pol milijuna kuna od Varteksa, i od županije i od stranaka u gradskom vijeću očekuje se da se više uključe u rješavanje dužničkog pitanja Varteksa.

Nije mi jasno kako je župan Predrag Štromar mogao javno reći da Varteks duguje 370 milijuna kuna kad se, po mojim saznanjima, s predsjednikom uprave Košćecom nije vidio godinu dana, nego samo nekoliko puta razgovarao telefonski, rekao je Čehok. Dodao je da Varteks državi duguje oko 77 milijuna kuna i kad bi se to pretvorilo u vlasnički udio države, to bi bilo 39 posto.

O jučerašnjem sastanku u Ministarstvu financija, Odjel za korporativne komunikacije Varteksa mailom je priopćio da su na sastanku u Ministarstvu "definirana otvorena pitanja i daljnje aktivnosti vezane uz realizaciju Modela C."

Vezane vijesti

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol, priopćila je danas ta Agencija na svojim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika