08.06.2011. / 12:36

Autor: Nacional.hr

Jabuka za prevenciju atrofije

Atrofija tj. propadanje mišića je gubitak tkiva mišića. Ovo može biti posljedica nedostatka fizičke aktivnosti i nekih bolesti poput Amiotrofične lateralne skleroze (ALS) koja utječe na živce koji kontroliraju mišiće, a može biti i posljedica starenja

IlustracijaIlustracijaTvar slična vosku, pronađena u kori jabuke, mogla bi biti dobra za rast mišića i prevenciju propadanja mišića, pokazalo je novo istraživanje napravljeno na miševima, prenosi MSN.

Miševi, na kojima su znanstvenici sa Sveučilišta Iowa testirali ovaj sastojak koji se zove ursolična kiselina, postali su mršaviji i smanjila im se razina glukoze, kolesterola i triglicerida u krvi. Istraživanje je pokazalo i da ovaj sastojak puno obećava kad je riječ o propadanju mišića, za koje do sada nije pronađen lijek. Atrofija tj. propadanje mišića je gubitak tkiva mišića. Ovo može biti posljedica nedostatka fizičke aktivnosti i nekih bolesti poput Amiotrofične lateralne skleroze (ALS) koja utječe na živce koji kontroliraju mišiće, a može biti i posljedica starenja.

Znanstvenici tvrde da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdilo dali ursolična kiselina jednak učinak ima i na ljude.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika